Subota, 13 Aprila, 2024
HomeNaslovnaU Istanbulu 1. januara  protesti za Palestinu

U Istanbulu 1. januara  protesti za Palestinu

Građani Istanbula, njih oko 250.000, prvog jutra u 2024. godini prisustvovalo je dvosatnom skupu u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze.

Slični skupovi se redovno održavaju u Istanbulu i drugim gradovima Turske od oktobra. Ovaj pohod je počeo u 8:30 po lokalnom vremenu uz učešće vjernika koji su nakon jutarnje molitve napuštali četiri centralne gradske džamije.

Demonstranti su marširali s plakatima koji osuđuju izraelsku vojnu operaciju i izražavaju svoju podršku Palestincima, a žarište skupa bio je most Galata preko Zlatnog roga, koji je bio krcat.

Dok su neke ulice u centru grada bile zatvorene zbog protesta, gužve su se stvarale i na stanicama metroa i drugim vozilima javnog prevoza. Akciji su prisustvovali mnogi poslanici, uključujući bivše ministre nacionalne odbrane i unutrašnjih poslova Hulusi Akar i Süleyman Soylu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je kritikovao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, još jednom ga uporedivši sa Adolfom Hitlerom. Netanyahu je također rekao da je Erdogan “posljednja osoba koja nas može naučiti moralu”.

Erdoğan je u više navrata opisao Netanyahua kao “dželata” i “ubicu” i izjavio da je počinio genocid u Pojasu Gaze kako bi produžio svoju političku karijeru i izbjegao tužbu protiv njega u Izraelu. Ankara također odbija priznati Hamas kao terorističku organizaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -