Petak, 19 Aprila, 2024
HomeAktuelnoTužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv osam osoba zbog krivotovorenja novca

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv osam osoba zbog krivotovorenja novca

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 20 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganjem 80 dokaznih materijala

Tužitelj Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv osam osoba.

To su Ramel Jusufi, rođenog 1989. godine, u Prizrenu, Evelina Mušanović, rođena 2000. godine u Sarajevu, Emira Šušića, nadimka Šiško, rođenog 1990. godine u Sarajevu, Harisa Garaplije, rođenog 1996. godine u Sarajevu, Nejre Jusufović, rođene 1995. godine u Boeblingen – SR Njemačka, Naide Ćehajić, nadimaka Naca i Beba, rođene 1996. godine u Sarajevu, Marine Gogalić, rođene 1977. godine u Sarajevu i Almedine Bostandžija, rođene 2000. godine u Bugojnu.

Optuženi se terete da su, nakon što je prvooptuženi Ramel Jusufi, pribavio veću količinu krivotvorenog novca valute euro u apoenima od 50 eura (oko 100 KM) i organizirao skupinu kojoj su pristupili ostali optuženi, tokom 2019. godine, iz Sarajeva odlazili u druge krajeve Bosne i Hercegovine, gdje su na području, Ilijaša, Jablanice, Konjica i drugih mjesta, stavljali krivotvorene novčanice u promet, tako što su u prodavnicama ili ugostiteljskim objektima kupovali robu manje vrijednosti, koju bi plaćali krivotvorenim novčanicama u apoenima od 50 eura, te dobijali ostatak u ispravnim novčanicama.

Na navedeni način u više navrata su pokušali staviti ili stavili u platni promet krivotvorene novčanice valute euro, a u izvršenju kaznenih djela otkriveni su i spriječeni od strane policijskih djelatnika MUP-a KS i MUP-a HNK.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-Udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. i Krivotvorenje novca iz članka 205. Kaznenog zakona BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 20 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganjem 80 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je istu potvrdio.

IZVOR: AVAZ

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -