Trebamo li se brinuti: U ovim krajevima BiH može se desiti katastrofa

Prognostička karta seizmičkog intenziteta BiH za period duži od 100 godina

0
62

Dva jaka zemljotresa, na području Mramora kod Tuzle te na granici Crne Gore i BiH, uznemirila su stanovnike naše države.

Iako je poznat podatak da se tlo pod nama konstantno trese zbog pomicanja tektonskih ploča, ipak činjenica je da su zemljotresi u BiH sve češća pojava.

Tako je početkom sedmice, u utorak, 16. jula, na području Stoca registriran zemljotres jačine 3,3 stepena prema Rihterovoj skali, a dan ranije tlo se treslo kod Tomislavgrada.

Krajem maja na području Mostara također je zabilježen zemljotres, a slične su se situacije događale i lani, kao što se to dogodilo u avgustu prošle godine u Zenici, kada su uznemireni građani istrčavali iz svojih stanova na ulicu.

Seizmološki aparati na području BiH gotovo svakodnevno bilježe zemljotrese intenziteta manjeg od III stepena Merkalijeve skale. Takve zemljotrese, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), bilježe samo instrumenti.

Na osnovu instrumentalnih podataka, kako je to navedeno na stranici FHMZ, u narednih sto godina na teritoriju BiH mogu se očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do osam stepeni Merkalijeve skale.

Međutim, za period više od sto godina može doći do razornih zemljotresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH, a to je područje Trebinja, Neuma, Banje Luke i planine Treskavice koje, uz ogromnu materijalnu štetu na objektima, mogu odnijeti brojne ljudske živote.

Posljednji takav zemljotres u BiH dogodio se prije pola stoljeća, tačnije 27. oktobra 1969. godine u Banjoj Luci. Taj zemljotres je devastirao grad, a poginulo je 15 Banjalučana, dok ih je više od hiljadu lakše i teže povrijeđeno.