Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiSvijetTom Henks - najbolji glumac svih vremena

Tom Henks – najbolji glumac svih vremena

Danas obilježavamo rođendan Tomasa Džefrija “Toma” Henksa, jednog od najvećih glumaca svih vremena. Rođen 9. jula 1956. godine, Henks je ostvario zavidnu filmsku karijeru i osvojio srca publike širom svijeta.

Prema anketi medijske kuće “Ranker”, Henks je proglašen najboljim glumcem svih vremena. Njegovi filmovi su zaradili preko 4,9 milijardi dolara samo u Americi i više od 9,96 milijardi dolara širom svijeta, čime je postao četvrti najprofitabilniji glumac u SAD-u.

Henks je dobitnik dva Oskara za najboljeg glumca. Osvojio ih je za uloge gej pravnika koji boluje od AIDS-a u filmu “Filadelfija” i za mladića s niskim IQ-om u filmu “Forest Gamp”. Njegova sjajna gluma donijela mu je i četiri Zlatna globusa i pet nagrada Emmy.

Osim sjajnih uloga u filmovima, Henks je također ostvario uspjehe i na televiziji i u pozorištu. Publika ga najviše pamti po ulogama u komedijama “Splaš” i “Big”.

Tom Henks je više od glumca – on je i reditelj i producent. Njegova strast prema glumi, talent i posvećenost donijeli su mu brojne nagrade i priznanja.

Danas slavimo rođendan ovog filmskog velikana i zahvaljujemo mu na nezaboravnim trenucima koje je donio našim ekranima.

Tom Henks je definitivno ostavio trajan pečat u svijetu filma i njegovo ime će zauvijek biti upisano u filmsku istoriju. Sretan rođendan, gospodine Henks!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -