Subota, 24 Februara, 2024
HomeAktuelnoToblerone će ukloniti vrh Matterhorn iz svoje ambalaže

Toblerone će ukloniti vrh Matterhorn iz svoje ambalaže

Toblerone će ukloniti planinski vrh Matterhorn iz svoje ambalaže nakon što je dio proizvodnje čokolade premješten izvan Švicarske.

Šipka u obliku piramide, koja odražava alpski vrh, biće podvrgnuta rekonstrukciji etikete i uključivat će potpis svog osnivača, rekao je njen proizvođač.

Američka firma Mondelez rekla je da je do promjene došlo zbog toga što je firma preselila više proizvodnje iz Švicarske.

To znači da se proizvod više ne može plasirati na tržište kao isključivo proizveden u zemlji.

Zakonodavstvo o “švicarstvu”, uvedeno 2017. godine, navodi da se nacionalni simboli ne smiju koristiti za promoviranje proizvoda na bazi mlijeka koji se ne proizvode isključivo u Švicarskoj.

Matterhorn će biti zamijenjen generičnijim alpskim samitom, kažu iz kompanije.

U izjavi za BBC, Mondelez je rekao da premješta dio proizvodnje izvan zemlje kako bi “odgovorio na povećanu potražnju širom svijeta i kako bi razvijao naš brend Toblerone za budućnost”.

Rečeno je da će njegovo novo pakovanje sadržavati “izrazito novo pismo Tobleronea i logo koji crpe daljnju inspiraciju iz Toblerone arhive i uključivanja potpisa našeg osnivača, Toblera”.

Toblerone, čokolada u obliku planine napravljena od švajcarskog mleka sa medom i nugatom od badema, prvi put je puštena u prodaju 1908. godine u Bernu, glavnom gradu Švajcarske.

Ali tek 1970. godine nazubljena silueta Matterhorna je debitovala na ambalaži, a prije toga su bili prikazani bernski medvjed i orao, prema web stranici Toblerone.

Mondelez je rekao da je Bern “važan dio naše istorije i da će to biti iu budućnosti”.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -