Stvoreni ljudsko-majmunski embrioni – buduće „fabrike“ organa

0
107

Međunarodni tim naučnika stvorio je prve hibridne ljudsko-majmunske embrione u Kini. Dostignuće može da rezultira uzgojem majmuna čiji bi organi bili korišćeni za presađivanje, što krši brojne etičke norme.

Biolog Estrela Nunjez sa Katoličkog univerziteta u Mursiji potvrdila je španski list Pais da je međunarodni tim uspeo u nameri da stvori ljudsko-majmunske embrione. Na čelu projekta je Huan Karlos Ispisua Belmonte, koji vodi laboratoriju na Institutu Salk u SAD.

Malo detalja je poznato o eksperimentu, u kojem su stvoreni hibridni ljudsko-majmunski embrioni korišćenjem ljudskih matičnih ćelija, što je važan korak ka konačnom cilju Belmontea u pretvaranju životinja i drugih vrsta u „fabrike“ organa za presađivanje, prenosi Pais.

Svi embrioni su uništeni posle 14 dana.

Nunjezova je podelila informacije sa španskim listom pre objavljivanja studije. Međutim, rezultate je opisala kao „obećavajuće“ i istakla da istraživanje trenutno prolazi proveru u „prestižnom međunarodnom naučnom časopisu“.

Zašto su eksperimenti obavljeni u Kini, a ne u Španiji ili SAD, nije zvanično rečeno, ali se najverovatnije radi o labavijim pravilima u transgenskom istraživanju.