Holanđani predstavili revolucionarni solarni automobil

0
70

Ovo je prvi automobil na svijetu koji može da se vozi na dužim destinacijama i koji se puni samo pomoću sunčeve energije…

Solarni automobili nisu ništa novo i postoje već duže vrijeme u auto industirji, ali pošto oni ne mogu da omoguće transport na dužim relacijama, vrlo brzo su ih zamenili hibridi i električna vozila. Međutim, holandska kompanija “Lightyear” predstavila je solarni automobil koji može da pređe 725 kilometara, što je neverovatni napredak.

Ovaj automobil nosi naziv Lightyear One i tu je da svijetu pokaže da je solarna energija najbolji način da se spasi naša planeta. Zbog nedostatka prirodnih resursa i zagađivanja planete, moramo što pre preći na izvore čiste energije. Sunce nas grije milionima godina i sunčeva energija neukroćeno prolazi pored nas. Zbog toga kreatori ovog automobila smatraju da se ovakva tehnologija može implementirati u sve automobile i tako omogućiti da u budućnosti vozimo vozila koja će se kretati na čistu, bezbednu i besplatnu sunčevu energiju.

Iako je reč o prototipu koji tek treba da se napravi, ova kompanija je već prodala 100 modela ovog automobila koji će biti isporučeni vlasnicima 2021. godine. Cijena jednog modela iznosi 119.000$, a on se može poručiti na oficijalnom Lightyear sajtu.