Stručnjak Nermin Salkić o koronavirusu: Bez mjera zaštite moglo bi oboljeti 19.000 osoba

Koronavirusom u BiH trenutno je zaraženo 126 osoba, a mjere prevencije kojih se moraju pridržavati svi građani mogle bi spriječiti epidemiološku katastrofu. U suprotnom, prema upozorenjima stručnjaka, u našoj zemlji do 19. aprila moglo bi oboljeti više od 19.000 osoba.

“Ostanite u kući, izbjegavajte izlazak vani bez prijeke potrebe. Neka jedan član porodice izlazi po namirnice svaka tri dana. Pokušajte da ne idete na posao, već da radite od kuće, ili uzmite godišnji odmor. Praktikujte socijalno distanciranje, izjegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje. Perite ruke često, obični sapun je dovoljan, uz pranje ruku od 20 sekundi, kao i alkoholni dezinficijensi. Obavezno često dezinfikujte mobitel, ne dirajte lice, nos i usta jer ovo su mjesta ulaska infekcije”, savjetuje Salkić te ukazuje na značaj održavanja respiratorne higijene.

Na kraju, on je građane naše zemlje pozvao na iskrenost i odgovornost, kazavši da je sada presudno da na zdravstvenim punktovima budu iskreni te da daju tačne podatke.