KRIVIČNA PRIJAVA

Radončić o naredbi iz LK: Podnijet ću krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića!

Grubo prekršen Ustav BiH, jer su granična pitanja u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara i operativno Granične policije BiH

Radončić o zapovijedi LK FOTO: AVAZ

Povodom skandaloznih novih zapovijedi koje se odnose na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom (COVID-19) donesenih na Izvanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite Livanjskog kantona u kojima se, uz ostalo, zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje ovog kantona (!?), večeras je u izjavi za Radiosarajevo.ba reagirao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

Radončić, koji je predsjednik Koordinacionog tijela zaštitu i spašavanje Bosne i Hercegovine, potvrdio je da je primio navedene zahtjeve koje potpisuje zapovjednik Stožera, izvjesni Ivan Jozić.

– Ne samo da njegov zahtjev prema Koordinacijskom tijelu neću staviti na dnevni red, već ću kao ministar sigurnosti BiH u roku ODMAH podnijeti krivičnu prijavu protiv Jozića. On je grubo prekršio Ustav BiH, jer su granična pitanja u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara i operativno Granične policije BiH. Jozićeva zapovijed je teško krivično djelo, mora biti stavljeno van snage, a pravna država mora reagirati – kazao je Radončić za Radiosarajevo.ba.

On je vrlo jasno – “stupidnošću” nazvao pokušaje ovog kantona da se zabrani kretanje državljana BiH u na svakom dijelu njihove države.

  • Faksimil zapovijedi LKFOTO: RADIOSARAJEVO.BA

– Ovdje se očigledno radi o pokušaju korištenja pandemije za maštanje o paradržavnim teritorijima i nadležnostima. To nije moguće! Kao država BiH moramo sankcionirati navedeno putem nadležnih pravosudno-tužilačkih institucija – zaključio je Radončić.