Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaŠta je Dodik naveo u izjavi: Zbog čega je Pelješki most vitalni...

Šta je Dodik naveo u izjavi: Zbog čega je Pelješki most vitalni interes RS

Narodna skupština RS održava petu posebnu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda – Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS, po kojoj je zaključak o prihvatanju zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od Republike Hrvatske, donesen bez konsenzusa na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 16. jula 2019. godine.

Kao objašnjenje zašto je izgradnja Pelješkog mosta destruktivna po vitalne interese Republike Srpske, Milorad Dodik je naveo da “RS nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja spornih pitanja sa susjedima, pogotovo kada je u pitanju državna granica, nezavisno od toga da li je u pitanju kopnena ili granica teritorijalnog mora”, prenosi N1. 

– Izdvajanjem kao spornog samo pitanja izgradnje mosta Komarna – Pelješac, koji se nalazi na teritoriji Republike Hrvatske, a zanemarivanjem drugih pitanja kao što je granica kod Kostajnice, zatim pitanja granice sa Republikom Srbijom i drugih pitanja, ne doprinose razvijanju dobrosusjedskih odnosa i nanose štetu kako BiH tako i njenim entitetima. 

Rješavanje pitanja koja su po mišljenjima nekih stranaka po ovom pitanju ili u ovom slučaju mišljenja dva člana Predsjedništva BiH sporna na način da se donosi zaključak sa 11 tačaka kojim se zahtijeva da se stopira projekt koji finansira EU, a gradi firma “China Road” and “Bridge Corporation” izabrana na tenderu u susjednoj državi, ponašanje je koje nanosi štetu ugledu Bosne i Hercegovine i njenim interesima – naveo je Dodik.

U obrazloženju Dodik navodi da se trebalo, ukoliko se smatralo da je ugrožen interes BiH, postupati prije nego što je početa izgradnja mosta, a ne sada kada je most već u drugoj fazi izgradnje.

– Republika Srpska se odgovorno ponaša i nije joj cilj nanošenje štete i pozivanje na blokiranje projekata i samim tim nanošenje šteta susjednim državama, izvođaču radova i finansijeru samog projekata bez ikakve koristi za RS, a uvjereni ni za BiH. Donošenje ovog zaključka od dva člana Predsjedništva BiH isti dan kada je potpisan sporazum o izgradnji mosta na Savi kod Bosanske Gradiške, ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo šteta za Hrvatsku nego se indirektno želi ugroziti projekt mosta na Savi kod Bosanske Gradiške koji je od vitalnog interesa za RS – istakao je Dodik.

SourceAvaz.ba
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -