Šta je Azov, ozloglašeni bataljon, koji stalno spominju Rusi?

1
176

Od svih vojnih jedinica u Ukrajini najintrigantnija je bataljon Azov. Radi se o vojnoj jedinici koja je prerasla u ideološko-politički pokret, čija je centralna baza kraj grada Mariupolja, koji leži na obali Azovskog mora. Mariupolj je jedan od gradova koji su najteže stradali u ovoj ruskoj invaziji.

Radi se o desničarskoj vojnoj jedinici sastavljenoj od ultranacionalista, koje se nerijetko optužuje da njeguju neonacizam, a posebno je spominju Rusi kao opravdanje za “denacizaciju” Ukrajine. Jedinica je na svom početku brojila blizu 900 vojnika, a sad prema procjenama broji njih 2.500. Svi su dobrovoljci.

Jedinica Azov ušla je u fokus svjetske javnosti 2014. godine. Tad je i osnovana zbog sukoba koji je izbio na istoku Ukrajine između ukrajinskih vojnih i paravojnih formacija na jednoj te proruskih paravojnih formacija. Samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike na drugoj strani.

Bataljon su osnovali pripadnici desničarskih organizacija. Između ostalog članovi organizacije Patrioti Ukrajine i Nacional-socijalističkog saveza Ukrajine, koji je nastao 2008. godine s ciljem uspostave nacional-socijalizma u Ukrajini. Uskoro se bataljon dokazao u vojnom smislu. Da bi u novembru postao dio ukrajinske vojske, uprkos brojnim optužbama za ratne zločine, poput mučenja ratnih zarobljenika, piše Index.

Azov je u međuvremenu osnovao i svoje političko krilo, Nacionalni korpus, paravojnu jedinicu nazvanu Nacionalna milicija, Omladinski korpus, a ima i sportski bar, teretane i “društveni centar” poznat kao Kozačka kuća, nedaleko od Majdana. Tokom kampanje za ukrajinske parlamentarne izbore 2019. godine, stranka Nacionalni korpus je formirala ujedinjenu radikalno-desničarsku partijsku listu s Vladinom inicijativom Jaroša, Desnim sektorom i Svobodom. Ova koalicija je osvojila svega 2,15% glasova na nacionalnoj izbornoj listi i nije uspjela osvojiti niti jedno mjesto Vrhovnoj radi.

Znakovita poruka Čečenima

Prije sedam dana pojavila se snimka, objavljena na zvaničnom Telegam kanalu Nacionalnog korpusa,  na kojoj navodni pripadnik Azova umače metke u svinjsku mast. Bila je to poruka Čečenima da u Ukrajini nisu dobrodošli.

“Draga braćo muslimani, kod nas u raj nećete. Nećete smjeti u raj. Idite kući, molimo vas. Ovdje ćete naići na nevolje. Hvala na pažnji, doviđenja”, govori muškarac na snimci. Snimku je preuzela i Al Jazeera, ali nije uspjela provjeriti njezinu autentičnost.

1 COMMENT

Comments are closed.