Skupština Crne Gore zabranila negiranje genocida u Srebrenici i smjenila ministra Leposavića

Rezolucija o Srebrenici

0
115

Skupština Crne Gore, uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista, izglasala je rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Istovremeno, izglasana je smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Šta piše u Rezoluciji o Srebrenici?

Za rezoluciju kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici glasalo je 55 poslanika, što je dvotrećinska većina u parlamentu.

Za rezoluciju glasali su poslanici opozicije – Demokratska partija socijalista na čijem je čelu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Bošnjačka i albanske nacionalne stranke. Kao i poslanici vladajućeg Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore.

Protiv je bilo 19 poslanika, a uzdržano sedam. Ti poslanici su deo koalicije koju predvodi vladajući Demokratski front.

Rezoluciju o Srebrenici predložila je Bošnjačka stranka, uz podršku grupe opozicionih poslanika.

Prema riječima poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića, cilj tog dokumenta je demokratizacija crnogorskog društva. Ali i pomirenje u regionu. Da se zabrani javno negiranje genocida u Srebrenici. Kao i da se prenese poruka da Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda.

Rezolucijom Skupština Crne Gore potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine. A u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Skupština Crne Gore rezolucijom osuđuje izjave, postupke i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid. A 11. jul se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

“Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici. Potvrđuje se riješenost države Crne Gore da u budućnosti spriječi genocid i druge ozbiljne zločine”, stoji u Rezoluciji.

Zašto je DPS podržao glasanje?

Poslanik opozicione Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić je nakon glasanja izjavio da su poslanici DPS-a došli u Skupštinu da glasaju za Rezoluciju o Srebrenici i smjenu ministra Leposavića. A “kako bi sačuvali obraz Crne Gore pred demokratskim svijetom”.

DPS, na čijem je čelu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, već mjesec bojkotuje rad Skupštine Crne Gore.

“Činjenica da su samo četiri poslanika većine glasala za smjenu Leposavića, govori da parlamentarna većina nema sinhronizovanu agendu prema evropskim obavezama. Ništa kao pitanje Srebrenice nije otkrilo ko je gdje”, kazao je Nikolić. Naglašavajući da je snaga DPS-a “jedina koja onemogućava da šovinizam i nacionalizam ostvari svoj naum u Crnoj Gori”.

Prve reakcije na usvajanje Rezolucije

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić čestitao je poslanicima Skupštine Crne Gore usvajanje Rezolucije o Srebrenici:

“Dvotrećinska podrška Rezoluciji jača vjeru u svjetliju budućnost i suživot naroda u istinski građanskom društvu. Ovakva Crna Gora ide sigurnim putem u Evropsku Uniju”, napisao je reis Rifat Fejzić na svom Tviter profilu.

Ko je podržao smjenu Leposavića?

Leposavić je zbog negiranja genocida u Srebrenici smijenjen sa 43 skupštinska glasa.

Za njegovu smjenu glasali su poslanici opozicionih partija – Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i albanskih nacionalnih partija, kao i poslanici Građanskog pokreta URA iz vladajuće većine.

Uzdržano je bilo 10 poslanika Demokratske Crne Gore na čijem je čelu šef parlamenta Aleksa Bečić. Dok je protiv razrješenja Leposavića bilo 27 poslanika koje predvodi vladajući Demokratski front.

Leposavić je razriješen na predlog premijera Zdravka Krivokapića. Jer je ministar pravde u javnom nastupu u Skupštini Crne Gore negirao genocid u Srebrenici i osporio legitimitet Suda za ratne zločine u Hagu i Međunarodnog suda pravde. Čijim presudama je kontatovano da je u Srebrenici počinjen genocid.

Zbog činjenice da je predlog premijera Zdravka Krivokapića o razrješenju ministra pravde Vladimira Leposavića izglasala kompletna opozicija i dio vladajuće koalicije. Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović je najavio da ta grupacija više neće dolaziti u parlament “dok ne vide šta da rade u novim okolnostima”.

Desila se prevara glasača.

“Napravljena je koalicija od DPS i djelova Vlade Crne Gore.

Zato pozivam sve koji su dobili glasove 30. avgusta da se oslobodimo DPS, da se u najkraćem roku skupimo i vidimo šta ćemo dalje. Sada resetujemo stanje na nulu i tražimo novi dogovor”, rekao je Radunović i poručio poslanicima – “Neka vam je srećan DPS”:

Podsjetimo, tokom rasprave o razrješenju ministra Leposavića, poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević je takođe zaprijetio premijeru Krivokapiću da neće biti premijer ukoliko se smjena Leposavića izglasa glasovima DPS-a.

Na spornoj sjednici 29. marta, sada bivši ministar pravde Leposavić je rekao da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid “kada se to i nedvosmisleno utvrdi”.

Njegovu izjavu osudila je kompletna opozicija u parlamentu, nevladin sektor, kao i diplomatski predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Država. Osuda je stigla i od organizacija iz regiona – između ostalih,od Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića i 12 ministara, među kojima je bio i Leposavić, izabrani su 4. decembra glasovima prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Prije nego što je postavljen za ministra, Vladimir Leposavić je bio i pravni zastupnik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u sporu sa državnim institucijama u vezi Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

https://www.slobodnaevropa.org/embed/player/0/31290731.html?type=video