Utorak, 16 Jula, 2024
HomeNaslovnaSamsung Galaxy Unpacked 2024

Samsung Galaxy Unpacked 2024

Samsung Galaxy S24 Ultra ‘pogonjen’ je AI-jem, a dolazi i sa 7 godina softverske podrške

Osim što Samsung Galaxy S24 Ultra donosi integrirane AI značajke i ima najjači SoC trenutno na tržištu, također dolazi i s dugom softverskom podrškom od čak sedam godina

Samsung Galaxy S23 Ultra slovi, prema mnogima, za najbolji Android mobitel u 2023. godini. Iako možda nije u svim stavkama na vrhu, činjenica je da je riječ o jednom zaokruženom uređaju koji će zadovoljiti apsolutno svakoga. Upravo isti taj recept slijedi i nedavno predstavljeni Galaxy S24 Ultra, pružajući korisnicima gotovo pa isti vizualni identitet, uz pojedine značajne promjene.

Za početak, potrebno je napomenuti da je i Samsung, vjerojatno po uzoru na Apple, odlučio umiroviti aluminijsko kućište mobitela. Naime, kućište Galaxyja S24 Ultre izrađeno je od titana, materijala koji je u praksi izdržljiviji i otporniji na ogrebotine u odnosu na aluminij, a pritom nije ništa teži, što je svakako važno u slučaju ovog uređaja.

Cijelu prednju stranu mobitela krasi poboljšani, veliki 6,8-inčni QHD+ Dynamic AMOLED 2X zaslon s varijabilnom frekvencijom osvježavanja od 1 do 120 Hz te nevjerojatnom svjetlinom od čak 2.600 nita. Za razliku od prethodnog modela, nova Ultra ima u potpunosti ravan zaslon, čime će se ljubitelji zaštite od kaljenog stakla vjerojatno razveseliti. No, kad smo već kod prijeko potrebne zaštite, nova Ultra ima Corningov Gorilla Glass Armor s prednje i stražnje strane koji je do četiri puta čvršći „u odnosu na konkurenciju“ (štogod to da značilo).

Nadalje, dobra je vijest da je Galaxy S24 Ultra u svim regijama pogonjena Snapdragonom 8 Gen 3 for Galaxy. Riječ je o modificiranoj verziji Qualcommovog trenutno najjačeg SoC-a koja dolazi s većim taktom glavne jezgre, pružajući tako korisnicima bolje performanse. Valja napomenuti da ove godine početni model Ultre dolazi s 12 GB RAM-a i 256 GB interne memorije, a oni koji trebaju najviše memorije, mogu izabrati verziju i od 1 TB.

Novi SoC omogućio je i čitav niz AI značajki pa se može reći da je Galaxy S24 Ultra trenutno najnapredniji mobitel na tržištu. Tu su tako značajke poput Live Translatea, Interpretera i Chat Assista za dvosmjerno prevođenje glasa i teksta u stvarnom vremenu, Note Assist za naprednije upravljanje bilješkama, Transcript Assist za transkribiranje audio zapisa te Circle Search za lakše Google pretraživanje pomoću kamere na mobitelu.

AI također čini i veliki dio sustava kamera na novoj Ultri, ali prije nego se dotaknemo toga, reći ćemo nešto o samom hardveru. Jedina značajna novost je ta da Galaxy S24 Ultra sada ima 50-megapikselni telefoto 5x senzor slike koji mijenja onaj od 10X kojeg je imala prethodna Ultra. Glavni senzor od 200 MP i dalje je tu, kao i 12-megapikselni ultraširoki te dodatni 10-megapikselni telefoto. S prednje strane nalazi se selfie kamera od 12 MP.

Što se tiče već spomenutog AI-ja, novost ove godine je ProVisual Engine i namjenski ISP Block za smanjenje šuma u fotografijama. Naime, ProVision Engine predstavlja zbirku alata pogonjenih AI-jem, sadržavajući Generative Edit za nadopunjavanje praznog prostora i brisanje objekata iz fotografija, Instant Slow-mo za generiranje dodatno usporenih dijelova u videu, Nightography za bolju noćnu fotografiju, Super HDR i još mnogo toga.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -