Utorak, 16 Jula, 2024
HomeAktuelnoREFIK LENDO: NAPAD NA POVRATNIKE JE POSLJEDICA DODIKOVE RETORIKE

REFIK LENDO: NAPAD NA POVRATNIKE JE POSLJEDICA DODIKOVE RETORIKE

Povodom brutalnog napada na na Fadila i Ajšu Memišević, povratnike u selo Omeragići kraj Višegrada, oglasio se i potpredsjednik FBiH Refik Lendo. Poručio je kako osuđuje napad.

I ovaj napad na bošnjačke povratnike direktna je posljedica retorike predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, koji svojim svakodnevnim govorom mržnje, dehumaniziranjem Bošnjaka i uskraćivanjem njihovih osnovnih prava podstiče i ohrabruje ovakve kukavičke napade – rekao je Lendo.

Pozvao je nadležne institucije da najoštrije sankcionišu napadača na bračni par Memišević. Uputio je poruku i predstavnicima vlasti u entitetu RS.

Pozivam predstavnike političke vlasti u entitetu RS da konačno počnu raditi na stvaranju sigurnijeg ambijenta za povratnike, te da prestanu sa njihovim obespravljivanjem i širenjem govora mržnje koji doprinosi učestalim napadima na Bošnjake i njihovu imovinu – poručio je.

Dodao je da Fadilu i Ajši Memišević želi što brži oporavak i izlazak iz bolnice.

Neprihvatljivo je da žrtve stravičnih zločina počinjenih nad Bošnjacima Višegrada i cijelog prostora današnjeg entiteta RS i danas, tri decenije nakon što su ti zločini počinjeni, trpe nasilje i ugnjetavanje – zaključuje Lendo.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -