Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaRadmanović: Sporazum nije "mrtvo slovo na papiru", nakon 5. septembra ne prestaje...

Radmanović: Sporazum nije “mrtvo slovo na papiru”, nakon 5. septembra ne prestaje važiti dogovor SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a

U naredna dva mjeseca ostaje aktuelno Vijeće ministara

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović smatra da je rješenje političke krize u BiH u dogovoru ključnih političkih faktora u BiH, koji je moguć, iako je u malom zastoju. 

Gostujući u emisiji “Jedan na jedan” na Alternativnoj televiziji, Radmanović je rekao kako se nada da će do kraja godine biti formirano Vijeće ministara koje će sastaviti izborni pobjednici u okviru tri konstitutivna naroda u BiH.  

On je za ATV rekao da je rješenje u provođenju onoga što su potpisala trojica lidera političkih partija u Sporazumu o formiranju vlasti na nivou BiH.

– Usvajanje godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ne smije biti uvjet za formiranje Vijeća ministara – istakao je Radmanović, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

Povodom činjenice da 5. septembra istječe rok koji su dali potpisnici Sporazuma da se uđe u proces izbora novog Vijeća ministara, Radmanović je rekao da Sporazum nije “mrtvo slovo na papiru”.

– Tačno je da istječe rok, ali nakon njegovog isteka ne znači da prestaje važiti dogovor 5. septembra, još će se razgovarati o ovome na bazi Sporazuma za koji smatram da je dobar i na bazi njega može se napraviti Vijeće ministara i raditi dalje. Ukoliko bi se to otezalo, morali bismo poduzeti određene mjere koje su iz vrha SNSD-a najavljene – dodao je Radmanović.

On je naveo kako ne vjeruje da će biti novih razgovora trojice političkih lidera u BiH prije 5. septembra.

– Problemi su se manifestirali kroz odbijanje druga dva člana Predsjedništva (Željka Komšića i Šefika Džaferovića) da glasaju za Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara prije ANP-a, čime su postavili uvjet kojeg nema u Sporazumu i koji je nepotreban – rekao je Radmanović.

On je ocijenio da će trenutno stanje potrajati jedan period, kao i da će u naredna dva mjeseca ostati ovo Vijeće ministara, navodeći da je teško predvidjeti šta će dalje biti.

– Posljedice blokade zajedničkih institucija BiH već se vide, kriza stvarno postoji i može biti sve gora – istakao je Radmanović.

On je, govoreći o mogućnosti održavanja vanrednih izbora, rekao da bi SNSD u ovom momentu, godinu nakon parlamentarnih izbora, dobio još više glasova nego što je dobio u oktobru prošle godine.

– Možda bismo i došli do situacije u Parlamentu BiH, da mi sami iz SNSD-a s našim koalicionim partnerima imamo 10 poslanika koji pokazuju da se ne samo u Domu naroda, već i u Predstavničkom domu, ne može ništa bez nas – poručio je Radmanović.

On je naveo da su sve ključne odluke koje se odnose na NATO donesene kada su na vlasti u RS i BiH bili SDS i PDP.  

– Ne osjećam odgovornost jer sve što sam radio, radio sam u skladu sa zakonom i po nalogu parlamenta. To nije bio lični stav, već nalog parlamenta RS i zakona na nivou BiH – rekao je Radmanović.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -