Utorak, 27 Februara, 2024
HomeVijestiBiHPreminuo čuveni italijanski dizajner Nino Čeruti

Preminuo čuveni italijanski dizajner Nino Čeruti

Tokom studenstkih protesta 1968. godine organizovao je reviju u kojoj su muškarci i žene hodali u istoj odjeći, što je u to vrijeme bilo itekako revolucionarno

Nino  Čeruti (Cerruti) jedan od najpoznatijih italijanskih dizajnera i biznismena, preminuo je u 91. godini.

Njegov modni stil opisan je kao ležerna sofisticiranost. Rođen je u Bielli, a sa 20 godina je zbog očeve smrti morao napustiti studij novinarstva. Preuzeo je porodičnu fabriku tekstila, a svoj prvi butik otvorio je u Parizu 1967. godine.

Tokom studenstkih protesta 1968. godine organizovao je reviju u kojoj su muškarci i žene hodali u istoj odjeći, što je u to vrijeme bilo itekako revolucionarno.

– Hlače su ženama dale slobodu. Taj potez je bio hrabar jer tada žene koje su nosile hlače nisu smjele ući u neke restorane –  kazao je Čeruti jednom prilikom.

Zatim je počeo prodavati cipele, parfeme, satove i nakit. Sarađivao je s Armanijem, kojeg je zaposlio kao dizajnera za muškarce. Njih dvojica ostavili su neizbrisiv trag na modnu industriju. Armani je 1975. godine odlučio osnovati vlastiti modni brend.

Dizajner je nakon povlačenja iz javnog života živio u porodičnoj kući u Bielli, u podnožju Alpa. Posvetio se predenju vune i uživao u starosti.

IZVOR: AVAZ

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -