Policijski sat stupio na snagu u Federaciji BiH: Policija patrolira Sarajevom

Na području cijele Federacije BiH tačno u 18 sati stupila je na snagu mjera zabrane kretanja građana ili policijski sat koji će trajati do 5 sati ujutro.

Fotoreporteri portala Klix.ba obišli su sarajevske ulice kako bi se uvjerili u kojoj mjeri se poštuje ova naredba Federalnog štaba Civilne zaštite te kako policija postupa u izvršenju ove naredbe.

Kako su izvijestili, policijske patrole patroliraju cijelim gradom, a takve prizore su naši fotoreporteri snimili u samom centru Sarajeva. Ulice su puste, a tek ponegdje mogao se vidjeti neki prolaznik koji je užurbanim koracima koračao kući. Sarajevska policija, sudeći, prema prisutnosti patrola u cijelom gradu, ozbiljno je shvatila ovaj zadatak.

Treba, ipak, naglasiti da se ova zabrana ne odnosi na sve zaposlene, odnosno ne na one koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH kao i zaposlene kojima se proces rada odvija u smjenama.

Oni čiji se rad organizuje u smjenama, a među kojima su, primjerice, i novinari, trebaju imati potvrdu poslodavca ovjerenu i potpisanu od odgovorne osobe kojom se potvrđuje da je rad osobe na koju se odnosi potvrda organizovan u smjenama i neophodan za održavanje kontinuiteta djelatnosti.

“U slučaju da se zateknu osobe koje krše Naredbu o zabrani kretanja napominjemo da će biti sankcionisanje izdavanjam prekršajnog naloga ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a propisane sankcije su od 500 do 1.500 KM, odnosno, za roditelje ili staratelje maloljetnika koji počini prekršaj od 400 do 1.200 KM, uz napomenu da će prema onima koji budu zatečeni u prekršaju i nastave vršenje istog, odnosno, eventualno odbiju da postupe po zakonitom naređenju policijskog službenika biti primijenjena mjera lišavanja slobode”, saopćeno je danas iz MUP-a KS.