Plenković i njegova vlada izrazili zabrinutost i žaljenje zbog obustave proizvodnje u Aluminiju

0
56

Nakon što je mostarskom Aluminiju prije tri dana isključena električna energija i zaustavljena proizvodnja, hrvatska Vlada kao manjinski dioničar izrazila je zabrinutost i žaljenje što je došlo do takvog razvoja događaja u jednom od strateških privrednih subjekata, kako kažu, za hrvatski narod u FBiH, ali i cijeloj BiH.

“Prema podacima Centra za restrukturiranje i prodaju Republika Hrvatska je vlasnik 22.814 dionica koje čine 12 posto temeljnog kapitala Društva (što je pripalo Hrvatskoj na temelju ulaganja u obnovu ratom uništenog pogona elektrolize). U tom kontekstu hrvatska Vlada ima ograničen utjecaj koji nije presudan u donošenju odluka i upravljanju trgovačkim društvom Aluminij d.d. Mostar”, navodi se u saopćenju.

Ističu da je Republika Hrvatska preko svog predstavnika u Nadzornom odboru Aluminija primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade Federacije BiH i Uprave društva Aluminij d.d. s potencijalnim strateškim partnerima. 

“Ujedno će predstavnici hrvatske Vlade uoči sljedeće sjednice Skupštine društva Aluminij d.d obaviti konsultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom (vlasnik 44 posto dionica), kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim Aluminijem”, navode iz Vlade Hrvatske.

Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u Aluminiju može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim evropskim poslovnim praksama. Naglašavaju da provedba tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH.

(Klix.ba)