Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaPlatforma za progres: Hrvatska omalovažava BiH, izbjegavajmo njihova odmarališta

Platforma za progres: Hrvatska omalovažava BiH, izbjegavajmo njihova odmarališta

U jeku rasprava o neriješenim pitanjima između BiH i Hrvatske, poput pitanje granic ena moru, gradnje Pelješkog mosta, planova za gradnju odlagališta nuklearnog otpada oglasili su se iz Platforme za progres poručivši da Hrvatska omalovažava našu zemlju.

“Dobrosusjedski odnosi znače poštovanje, uzajamno pomaganje i kooperaciju.
Bosna i Hercegovina i Hrvatska dijele oko 1.000 kilometara zajedničke granice. Hrvatska često daje izjave kako joj je Bosna i Hercegovina najvažniji susjed. Međutim, izjave deklarativne podrške ne prate akcije na terenu. Čak naprotiv, ponašanje Hrvatske prema Bosni i Hercegovini se često može okarakterizirati kao omalovažavanje i poniženje. Hrvatska gradi Pelješki most, ignorišući zabrinutost koja dolazi iz BiH. Uzgred rečeno, most se pravi novcem iz EU fondova, a radove izvode Kinezi. Pored toga, Hrvatska ne rješava pitanje imovine naših građana u Hrvatskoj”, navodi s eu reakciji.

Navode i da Hrvatska odugovlači s gradnjom mosta u Bosanskoj Gradišci.

“Hrvatska neće da gradi most u Bosanskoj Gradišci, beskonačno odugovlačeći procedure. Hrvatski predstavnici pokušavaju na razne načine predstaviti građane BiH kao radikalne ekstremiste. Hrvatska sada ide korak dalje i opasno ugrožava zdravlje građana Bosne i Hercegovine. Naime, i pored oštrog protivljenja građana Bosne i Hercegovine i njenih političkih predstavnika vezanih za planirano odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini naše države, građani Bosne i Hercegovine nailaze na ignorisanje od strane Hrvatske koja nastavlja sa svojim planovima”, istaknuto je.

Iz Platforme za progres vjeruju da je vrijeme da Bosna i Hercegovina i njeni građani odgovore recipročno. 

“Građani imaju moć da bojkotuju hrvatske proizvode i zaobilaze hrvatska odmarališta, a institucije Bosne i Hercegovine treba da se bore za interese BiH u međunarodnim forumima uključujući i arbitraže i sudove. Moramo konačno shvatiti da u međunarodnim odnosima nema ljubavi, nego samo interes.
Vrijeme je da se i mi počnemo brinuti o vlastitim interesima i da ustanemo u njihovu zaštitu. Nakon presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju za udruženi zločinački poduhvat koji su vodili HDZ Hrvatske i BiH, Bosna i Hercegovina još uvijek očekuje službeno očitovanje institucija Republike Hrvatske, odnosno jasno distanciranje te države od ideologije koja je dovela do tog zločina u kojem je učestvovala zajedno sa akterima iz Bosne i Hercegovine”. zaključuju u saopćenju.

SourceKlix
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -