ruke Par iz Kaknja prisiljavao djecu na prosjačenje: “Ima da ti ruke lomim kada dođem po tebe”

Par iz Kaknja prisiljavao djecu na prosjačenje: “Ima da ti ruke lomim kada dođem po tebe”

Par iz Kaknja prisiljavao djecu na prosjačenje: “Ima da ti ruke lomim kada dođem po tebe”

Mirsad Crnović i Hasiba Šuvalić , te Refik Dedić iz Ilijaša optuženi za organiziranu trgovinu ljudima

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Mirsada Crnovića (26) i Hasibe Šuvalić (32), oboje rođeni u Zenici i nastanjeni u Kaknju, te Refika Dedića (46) iz Ilijaša zbog organizirane trgovine ljudima. Optužnicu je u cijelosti potvrdio sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Zenica.

Prevozio djecu na više lokacija

Njima se stavlja na teret da su organizirali grupu za prosjačenje, uglavnom djecu. Grupu je organizirao Crnović djelovala je u periodu od avgusta 2020. do maja 2021. godine, kada su uhapšeni u policijskoj akciji „Mreža 4“.

Mirsad i Hasiba živjeli su u vanbračnoj zajednici u mjestu Sopotnica te su na prosjačenje prisiljavali njeno petero vanbračne maloljetne djece. Riječ je o dvojici dječaka i tri djevojčice, čiji očevi nisu poznati.

– Koristeći silu i bespomoćnost djece, psihički i fizički zlostavljali su djecu zbog neposluha te ih navodili na prosjačenje. Skoro svako jutro budili su ih rano, bez obzira na vremenske prilike, čak i po iznimno hladnom vremenu i niskim temperaturama, u situaciji kada su djeca bila bez odgovarajuće odjeće i obuće, pa ih je takve Mirsad Crnović svojim putničkim vozilom Golf 2 bijele boje razvozio na više lokacija u Kaknju, Ilijašu, Visokom, Bihaću, Prijedoru, Mostaru, Busovači i Livnu – navedeno je u optužnici.

Kontrola telefonom

Mirsad je nadzirao djecu putem telefona, i to najčešće dječaka Š. A. i djevojčicu Š. S. radi davanja uputa, kontrole sakupljanja novca i hrane te sprečavanja djece da troše novac. Svako dijete je u prosjeku moralo dnevno sakupiti između 30 i 80 KM.

Djeca su često bila izložena prijetnjama putem telefona. Mirsad bi im prijetio kada bi manje zaradili govoreći im: „ Znaš šta ću ti raditi sada kad dođem po tebe? Zapamti, ima da ti ruke lomim. Ima da te tučem k’o čovjek, k’o mangupa, jesi čuo?”

Nakon hapšenja grupe, o djeci je preuzeo brigu Centar za socijalni rad Zenica.

Dječaka ugrizao pas

Mirsad i Hasiba su Refiku Dediću predali dječaka Š. A. da prosi pod njegovom nadzorom. Čak i kada je 24. novembra 2020. godine u Visokom dječaka ugrizao pas, oni su ga i s inficiranom ranom prisiljavali da nastavi prositi pod nadzorom Refika te ga provjeravali koliko novca je „zaradio“.

IZVOR: AVAZ