prostituciju Natalija koja je organizirala prostituciju u Mostaru pobjegla u Ukrajinu, Asja na slobodi

Natalija koja je organizirala prostituciju u Mostaru pobjegla u Ukrajinu, Asja na slobodi

Natalija koja je organizirala prostituciju u Mostaru pobjegla u Ukrajinu, Asja na slobodi

Dovodile strane državljanke u BiH radi pružanja seksualnih usluga

U Sudu BiH održano je ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH da se dvjema Ukrajinkama Asmik Ždanovoj (Zhdanova, 60) zvanoj Asja i Nataliji Načinkin (Nachinkin, 32) odredi pritvor.

Povučen prijedlog za pritvor

Ukrajinke osumnjičene za međunarodno navođenje na prostituciju u junu su puštene iz pritvorske jedinice Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar, gdje su boravile od 26. januara.

Kako nam je potvrdila advokatica Nada Dalipagić, koja zastupa Asju, utvrđeno je da je Natalija Načinkin u međuvremenu pobjegla u Ukrajinu.

Državni tužilac Oleg Čavka na ročištu je povukao prijedlog za pritvor Asje zbog korektnog držanja.

Inače, Tužilaštvo BiH je 23. jula podiglo optužnicu protiv njih, a terete se da su od početka 2019. pa sve do 26. januara ove godine na području Mostara i Banje Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirale grupu ljudi radi vršenja krivičnih djela međunarodno navođenje na prostituciju i međunarodna trgovina ljudima.

Uskoro međunarodna potjernica

U optužnici se navodi da su optužene, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom s područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazile smještaj i iskorištavale radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

Uskoro će biti raspisana međunarodna potjernica za Natalijom Načinkin.

IZVOR: AVAZ