Ovako se članovi najmoćnijeg meksičkog kartela obračunavaju s konkurencijom

"Zovem se Adolfo Mendoza Valencia, poznat i kao El Michoacano. Bavim se prodajom droge u Valle de Santiago. Tim teritorijem zapovijedam ja", može se čuti u videu od za stolicu zavezanog i maltene golog Valencije

0
87

Članovi meksičkog narko kartela Jalisco New Generation (CJNG) prošlog su se vikenda putem video snimke pohvalili da su oteli operativca također meksičkog narko kartela Santa Rosa de Lima Adolfa “El Michoacana” Mendozu Valenciju i natjerali ga da prizna da je u gradu Valle de Santiago u saveznoj državi Guanajuato, da bi u konačnici društvenim mrežama počele kružiti fotografije mrtvog i na nadvožnjaku autoceste u Guanajuatu obješenog Mendoze Valencije, piše Daily Mail.

“Zovem se Adolfo Mendoza Valencia, poznat i kao El Michoacano. Bavim se prodajom droge u Valle de Santiago. Tim teritorijem zapovijedam ja”, može se čuti u videu od za stolicu zavezanog i maltene golog Valencije .

“Svima u Valle de Santiago poručujemo: ‘Mi smo elitna skupina od četiri slova (CJNG; skraćeno od Cártel de Jalisco Nueva Generación). Već smo ovdje u Valle de Santiagu. Došli smo očistiti grad od kuge, iznuđivača, otimača i ubiica nedužnih ljudi. Kao primjer, ovdje imamo ‘El Michoacana’, komandanta na području Valle de Santiaga… Stižemo po tebe, prljavi José Antonio “El Marro” Yépez Ortiz i sve tvoje prljave ljude, koji su ušli u Policijsku upravu Valle de Santiaga i ubili nevine ljude”, rekao je muškarac izvan kadra.

Nakon objave ovog videa društvenim su mrežama počele kružiti videa i fotografije uklanjanja Valencijinog trupla s nadvožnjaka iznad autoceste u Guanajuatu. Prema pisanju meksičkih medija, Valencija je 27. jula preživio pokušaj atentata tokom kojeg su ubijeni njegov 17-godišnji sin i još jedan muškarac.

CJNG, kojeg vodi Nemesio “El Mencho” Oseguera Cervantes, bivši saveznik Joaquína ‘El Chapa’ Guzmána, smatra se trenutno najjačim meksičkim narko kartelom, a ovo ubistvo porukom vođi kartela Santa Rosa de Lima José Antoniju “El Marru” Yépezu Ortizu. CJNG i Santa Rosa de Lima ratuju od decembra 2017. godine, kada je El Marro objavio rat El Menchu.

Taj je krvavi rat rezultirao brojnim smrtno stradalim civilima. Obje bande pokušavaju uspostaviti kontrolu nad tržištem ukradenih benzina, dizela i alkoholnih pića.