Ova dva podatka su dovoljna za kraću identiteta preko Facebooka: OBRIŠITE IH!!!

Frank Abagnale, jedan od najpoznatijih prevaranata na svijetu, prema čijem je životu snimljen film “Catch Me If You Can” s Leonardom DiCapriom, danas je jedan od sigurnosnih konzultanata koji američkoj vladi pomaže uloviti druge prevarante. O tome kako se možete zaštititi od prevara napisao je i knjigu sličnog naslova “Scam Me If You Can”, a za Yahoo je otkrio koja su dva podatka dovoljna hakerima da vam ukradu identitet ako ih objavite na Facebooku.

0
218

Ako ste na Facebooku morate zapamtiti da ove dvije stvari nikad ne otkrivate: mjesto i datum rođenja. U 98 posto slučajeva to je dovoljno da vam neko ukrade identitet. Samo te dvije informacije – otkriva Frank.

U svojoj je knjizi otkrio pet osnovnih pravila kojih se morate držati kako biste se zaštitili na internetu.

Zaštitite svoj identitet

Čim vam neko zatraži privatne ili financijske informacije, zastanite i prvo provjerite ko je osoba s kojom imate posla.

Osigurajte svoje financije

Ne vjerujte nikome ko tvrdi da vam može osigurati zaradu od ulaganja. Niko vam ne može osiguratu rezultate investiranja.

Ne oslanjajte se na digitalno

Nemojte sve svoje lične informacije držati u jednom cloudu ili na jednom laptopu. Čuvajte isprintane primjerke dokumenata ili ih spremite na vanjsku memoriju.

Young man wearing an anonymous mask and a hood sitting in front of a laptop, Image: 151257115, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Pripazite na telefonske pozive

Ako ne prepoznajete broj s kojeg vas neko zove, nemojte se javljati. Ako se ipak javite, pripazite šta pričate jer se poziv možda snima. Ako šutite, velika je vjerovatnost da će osoba koja zove jednostavno poklopiti.

Čuvajte se na aplikacijama za upoznavanje

Uvjerite se da je osoba s kojom razgovarate preko aplikacija za upoznavanje stvarna. Provjerite njenu lokaciju i gdje je zaposlena te potražite njene fotografije na internetu.