Osumnjičen Tuzlak za krijumčarenje oružja i vojne opreme iz BiH prema….

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizovani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog pritvora za osumnjičenog

0
94
Sarajevo

Državljanin Bosne i Hercegovine osumnjičen je za krijumčarenja veće količine ručnih bombi, automatskih pušaka, pištolja te drugih vrsta oružja i streljiva iz BiH prema Holandiji, saopštilo je Tužilaštvo BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon ispitivanja osumnjičenog Alena Hrvatovića, rođenog 1979. godine u Tuzli, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizovani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog pritvora za osumnjičenog.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se za međunarodno krijumčarnje veće količine oružja i vojne opreme, koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu Holandije, a otkrivena je i zaplijenjena u Dresdenu, na području Njemačke.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogao počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene iz članka 193. KZ BiH.