Petak, 12 Aprila, 2024
HomeAktuelnoOptužen serijski pljačkaš banaka iz Kaknja: Odnijeli sef sa 184.000 KM

Optužen serijski pljačkaš banaka iz Kaknja: Odnijeli sef sa 184.000 KM

Nevzudin Hrustić, „specijalista za ’Pavlović banku’“, tereti se za pljačku poslovnice u Han-Pijesku

Protiv serijskog pljačkaša banaka Nevzudina Hrustića (51) iz Kaknja podignuta je nova optužnica. Njemu se stavlja na teret pljačka 184.000 KM iz poslovnice „Pavlović banke“ u Han-Pijesku.

Presjekli kablove

Novac se nalazio u sefu teškom 250 kilograma, a koji je optuženi, zajedno s još nepoznatim saradnicima, iznio iz banke za 22 minute.

Optužnicu, koja Hrustića tereti za tešku krađu, podiglo je Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, a potvrdio Okružni sud u tom gradu.

Prema optužnici, provala se dogodila 14. maja 2015. godine u Han-Pijesku. Kako se navodi, Hrustić je, zajedno s više nepoznatih osoba, onesposobio alarm na vanjskom zidu objekta, a onda su pomoću ljestvi došli do električnih i telekomunikacijskih kablova koje su presjekli.

Potom su provalili ulazna vrata i ušli u poslovnicu „Pavlović banke“.

– Izvršili su premetačinu, a potom su demontirali metalnu kasu, težine oko 250 kilograma, u kojoj se nalazilo oko 184.000 KM. Kasu su iznijeli iz objekta i natovarili u nepoznato vozilo i odvezli – navodi se u optužnici.

Provalu u „Pavlović banku“ snimile su nadzorne kamere i na snimcima se vidi da je pljačka trajala nevjerovatne 22 minute. Kako se može vidjeti na snimcima, sef je bio fiksiran za pod pa su ga lopovi izvalili iz ležišta, a potom su ga pokušali isjeći odgovarajućim alatom.

Ostavio DNK

Kada u tome nisu uspjeli, sef su kroz balkon izbacili u obližnji potok, da bi ga potom natovarili i odvezli sa sobom.

Policija odranije ima Hrustićev DNK, koji je otkriven na mjestu pljačke „Pavlović banke“.

Inače, Hrustić je privođen i 2021. godine kao član bande koja je pljačkala benzinske pumpe na području Srednjobosanskog kantona.

Hrustoć se dovodi u vezu s jednom od kriminalnih grupa iz Srbije koja se sumnjiči za više krađa i razbojništava u Beogradu, Čačku i Novom Pazaru.

Velika pljačka u Driniću

Na osnovu istog traga Hrustićevog DNK rasvijetljena je i provala u poslovnicu „Pavlović banke“ u Driniću kod Petrova, iz koje je, u noći između 4. i 5. avgusta 2014. godine, na identičan način ukraden sef s oko 160.000 KM. Zbog te provale PU Banja Luka je u septembru 2015. godine za Hrustićem raspisala potragu. 

IZVOR: AVAZ

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -