Utorak, 16 Jula, 2024
HomeLjepotaOprez: Grejpfrut može povećati učinak lijekova

Oprez: Grejpfrut može povećati učinak lijekova

Mnogi ljudi nisu svjesni činjenice da konzumacija grejpfruta ili soka od grejpfruta može imati ozbiljne posljedice kada se uzimaju određeni lijekovi. Naime, grejpfrut sadrži hemikalije poznate kao furanokumarini koje narušavaju normalnu funkciju jetre u razgradnji i apsorpciji lijekova.

Umjesto da smanji efikasnost lijekova, kao što bi se očekivalo, grejpfrut zapravo može povećati njihov učinak. Ovo može rezultirati povećanjem nivoa lijekova u krvi iznad preporučene doze. Čak i jedan grejpfrut ili čaša soka od grejpfruta može promijeniti djelovanje lijekova.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je to da efekat konzumiranja grejpfruta može trajati danima. Nakon što popijete čašu soka od grejpfruta, nećete biti u mogućnosti sigurno uzimati lijekove do tri puna dana. Ovo može predstavljati ozbiljan problem za pacijente koji su redovito na terapiji, posebno ako ovisnost o lijeku zahtijeva konstantno praćenje nivoa u krvi.

Posebno se treba paziti prilikom konzumiranja soka od grejpfruta uz statine, lijekove koji se koriste za regulaciju holesterola. Grejpfrut može povećati rizik od nuspojava ovih lijekova. Zbog toga je važno posavjetovati se sa ljekarom o mogućim reakcijama kako bi se izbjegle komplikacije.

U nekim situacijama, ljekari čak savjetuju potpuno izbjegavanje grejpfruta ili konzumiranje u vrlo malim količinama kako bi se izbjegli potencijalni problemi sa lijekovima.

Stoga, ukoliko ste na terapiji lijekovima ili imate bilo kakva pitanja u vezi konzumiranja grejpfruta uz lijekove, najbolje je konzultirati se sa stručnjakom kako biste bili sigurni i izbjegli moguće komplikacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -