Odbrana osumnjičenih u istrazi o navodnim nezakonitostima u istrazi uzroka smrti Dženana Memića smatra da je neosnovan zahtjev tužilaštva da im se odredi pritvor. Skoro sve navode državnog tužilaštva su odbacili.Prvooptuženi na današnjem ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine bio je recepcioner ilidžanskog hotela Crystal Muamer Ožegović koji je radio u noći 2016. kada je Memić stradao.

On, Dženanova bivša djevojka Alisa Ramić, čije je djevojačko prezime Mutap, bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Nebojša Veljović i pripadnik Direkcije Nedžad Hrvat su osumnjičeni za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza. Veljović i Ožegović su radili na osiguranju diplomatskog objekta u ilidžanskoj Velikoj aleji u noći kada je Memić stradao.

Ožegovićeva odbrana: Navod tužilaštva paušalan

Selman Zijadić, Ožegovićev advokat je doveo u pitanje tvrdnju tužilaštva da je sakrio CD-ove na kojima su bili snimci iz 8., 9. i 10. februara 2016., koji su načinjeni videonadzorom spomenutog hotela, a koji se smatraju relevantnim za rasvijetljavanje uzroka ubistva. Prema riječima Zijadića, pored Ožegovića još tri osobe rade kao recepcioneri.

Potvrdio je da je Ožegović radio, kako je naveo, u kritičnom trenutku. Međutim, kako je rekao, policija nije izuzela te CD-ove i pita se zašto to nije uradila. Prema riječima Zijadića, policija je morala i osigurati prostor na kojem se potencijalni dokazni materijal nalazio.

Negirao je stav tužilaštva da je Ožegović bio stručno osposobljen za upravljanje videonadzorom, tj. za brisanje i uduplavanje snimaka. Ovu tvrdnju tužilaštva je nazvao “paušalnom”, te je konstatovao da je policija trebala od agencije MiddlePoint, koja vrši nadzor u hotelu, tražiti snimke. Prema njegovim navodima, ona to nije učinila.

Tužilaštvo smatra da je Ožegović odgovoran zbog toga što su izbrisani snimci iz 8., 9. i 10. februara 2016., a koji su ocijenjeni kao važnim dokaznim materijalom.

Obrazlagajući zašto Ožegoviću ne treba biti određen pritvor, njegov advokat Zijadić je pitao kako će on prikrivati tragove?

Na koje svjedoke će utjecati i koji to dokazi potvrđuju da je on dio organizovane kriminalne grupe?

Odbrana Ramić: Ako se sjeti, neće u pritvor. Ako se ne sjeti, ide u pritvor

Nina Kisić i Goran Dragović, advokati Alise Ramić, su poručili da odbranu zasnivaju na medicinskim dokumentima. Za napomenuti je da je tužilaštvo također istaklo da svoje stavove zasniva na ovim dokumentima.

Govoreći o tome zašto Ramić ne treba odrediti pritvor, Kisić je istakla njeno narušeno zdravstveno stanje. Demantuje tvrdnju tužilaštva da Ramić, tada Mutap, nije imala amneziju. Više puta je ponovila da je ona sama tražila da se nad njom izvrši vještačenje kako bi se utvrdilo da li je zaista imala amneziju, ali da to tužilaštvo nije učinilo.

Advokat Dragović je ocijenio da tužilaštvo nije istaklo niti jedan konkretan dokaz zašto je potrebno odrediti pritvor Ramić. Kako je rekao, nije se individualizirala odgovornost, već je tužilaštvo napravilo pritvorsku zajednicu – svi za jednog, jedan za sve.

Smatra da tužilaštvo uvijek pred istek pritvora Zijadu Mutapu, Alisinom ocu, i Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), priredi “spektakularnu akciju”.

Konstatovao je da se Ramić ucjenjuje na način da “ako se sjeti, neće u pritvor. Ako se ne sjeti, ide u pritvor”.

To je nazvao zloupotrebom pritvora.

I on se pitao zašto nije naređeno novo vještačenje nad Ramić, te je pozvao da se to uradi kako bi se utvrdilo da li je riječ o amneziji. Tvrdi da ona ni s skim komunicira, te da to nije činila prije hapšenja.

Dragović ne misli da je istraga u ranoj fazi, a kako je to istaklo tužilaštvo. Upravo je to tužilaštvo navelo kao razlog zašto nije odbrani ustupilo sve potrebne dokaze. Poručio je da tužilaštvo narušava integritet istrage.

Prema njegovim riječima, iz medija saznaju detalje o ovom slučaju, te da je prije deset dana znao da će Ramić biti uhapšena. Naglasio je da je ona dobrovoljno predala sve predmete koji su potrebni u istrazi, a ne da ih je tužilaštvo izuzelo. Među tim predmetima je izdvojio i njen mobitel iPhone 11 za kojeg je naveo da ga ni “CIA ne može otključati bez pristanka vlasnika”.

Nije se usaglasio sa konstatacijom tužilaštva da bi eventualno određivanje pritvora moglo uzrokovati uznemirenje javnosti, tj. narušavanje javnog reda i mira izavanog nezadovoljstvom javnosti.

“Zamislite da kažemo da će 1.000 ljudi protestovati ako Alisa ostane u pritvoru”, kazao je Dragović.

Podsjetio je da osumnjičenima u aferi “Respiratori” i ubistvu dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. nije određen pritvor, a riječ je o vrlo krupnim slučajevima.

Odbrana Veljovića: Šta su mogli uraditi osim da pozovu Hitnu pomoć

Branislav Ćivša, advokat Nebojše Veljovića, je potcrtao da se o ovom predmetu ne može odlučivati sve dok se ne donese presude pred Kantonalnim sudom u Sarajevu o uzrocima Memićeve smrti. Kao razlog za to je istakao što je Veljović bio svjedok u tom procesu.

Osporavajući prijedlog tužilaštva za određenjem pritvora, pitao je zašto nije navedeno kada je nastala organizovana grupa, šta je radila i koja je bila njena svrha.

Tvrdi da je Veljović došao slučajno na mjesto na kojem je Memić stradao, odnosno nakon što je Ramić zatražila pomoć od njega i Hrvata.

“Oni uzimaju njenu izjavu kao argument njegove krivice. Njih dvojica ništa nisu znali dok nisu došli na mjesto događaja. Šta su oni mogli uraditi osim da pozovu Hitnu pomoć”, kazao je Ćivša.

Za Veljovića, koji je penzionisan početkom ove godine, je naglasio da je često bio pohvaljivan za svoj rad.

Odbrana Hrvata: Počinio bi krivično djelo da je postupio drugačije

Mirsad Arslanagić, advokat Nedžada Hrvata, je ukazao da su on i Veljović nagrađeni za način kako su postupili 8. februara 2016., u noći kada je Memić stradao. Ocijenio je da oni nisu počinili krivično djelo, već da bi to učinili da su postupili drugačije.

“Njemu (op. a. Hrvatu) se stavlja na teret to što je dva puta pozvao Hitnu pomoć i što je pozvao policiju. Da je suprotno učinio, onda bi mu se ovo moglo stavljati na teret”, ocijenio je.

I on je negirao da je Hrvat bio član organizovane kriminalne grupe. Govoreći hipotetički – da je Memića zaista neko želio ubiti, smatra da bi za to bila odabrana neka druga lokacija, a koja bi bila manje rizična za počinitelje.

Tvrdi da su Hrvat i Veljović radili na osiguranju diplomatskog objekta prema radnom rasporedu. Kako je naveo, Hrvat je pomogao Alisi, a Veljović je prišao Memiću i pozvao Hitnu pomoć. Istakao je da bi bilo koja Veljovićeva intervencija da pomogne povrijeđenom mogla ga dodatno ugroziti, “pričiniti mu veću štetu”.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine Veljovića i Hrvata tereti da svjesno nisu adekvatno reagovali nakon što im je Ramić rekla šta se desilo. Prema njihovim navodima, prvo su Hitnu pomoć i policiju obavijestili da je samo povrijeđena ženska osoba, a tek kasnije su obavijestili da je povrijeđena i muška osoba. U tužilaštvu smatraju da je to bitno utjecalo na to da li će Memić preživjeti.

Odbrana osumnjičenih je zatražila da im se odrede mjere zabrane, poput zabrane napuštanja Bosne i Hercegovine oduzimanjem pasoša i obavezno prijavljivanje u policijskoj stanici. Među njima jedino Veljović ima dvojno državljanstvo – ima državljanstvo Bosne i Hercegovine i Srbije.

Zašto nije urađeno još jedno vještačenje nad Ramić

Tužitelji u ovom slučaju su Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara, dok je sudija na današnjem ročištu bila Tatjana Kosović.

Čampara je potcrtao da traže pritvor iz razloga što, kako je rekao, ne postoji mogućnost kontrole mjera zabrane. Istakao je da je saslušano 60 svjedoka, te je izjavio da se privodi istraga protiv Zijada Mutapa, Hasana Dupovca i službenika MUP-a KS Josipa Barića. Svi oni su još u pritvoru.

Kao razlog zašto nije urađeno još jedno vještačenje nad Ramić kako bi se utvrdilo da li je riječ o amneziji, iz tužilaštva su odgovorili da nijedan inozemni stručnjak to nije želio uraditi nakon što mu je obrazloženo o kakvom slučaju je riječ.

Podsjećamo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je za Memićevu smrt teretilo Ljubu i Bekriju Seferovića, tj. da su uzrokovali saobraćajnu nesreću u kojoj je Dženan stradao. Međutim, Muriz, Dženanov otac i pravni zastupnik porodice Memić Ifet Feraget navode da Seferovići nisu odgovorni za Dženanovu smrt.

Današnjem ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine su prisustvovali Muriz i Arijana Memić, Dženanova sestra, advokat Feraget, kao i njihovi poznanici.

IZVOR: KLIX