Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
HomeVijestiSvijetObama: Jezik mržnje u korijenu je ljudskih tragedija, od Amerike do etničkog...

Obama: Jezik mržnje u korijenu je ljudskih tragedija, od Amerike do etničkog čišćenja na Balkanu

Nijedna nacija na zemaljskoj kugli nije ni blizu učestalosti masovnih pucnjava kao što su to SAD

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama (Barack) poručio je da njegova supruga Mišel (Michelle) i on saosjećaju sa svim porodicama u El Pasu i Dejtonu koje su nedavno pretrpjele masovne pucnjave.

Iako detalji još izranjaju na površinu, Obama je poručio da je nekoliko stvari već poznato.

– Prvo, nijedna nacija na zemaljskoj kugli nije ni blizu učestalosti masovnih pucnjava kao što su to SAD. Nijedna razvijena nacija ne tolerira nivo oružanog nasilja kao mi. Svaki put kad se ovakvo nešto desi, kažu nam da striktniji zakoni o oružju neće zaustaviti sva ubistva; da neće zaustaviti svakog poremećenog pojedinca od pribavljanja oružja i pucanja na nevine ljude na javnim mjestima. Ali, dokazi ukazuju na to da mogu zaustaviti neka ubistva. Mogu spriječiti bol bar nekih porodica. U ovom slučaju nismo bespomoćni. I sve dok svi ne ustanemo i ne budemo insistirali na tome da se zvaničnici drže odgovornim za promjene zakona o oružju, ovakve će se tragedije i dalje dešavati – rekao je Obama.

On je naveo da, iako motiv pucnjave još nije poznat u cijelosti, postoje pokazatelji da incident u El Pasu prati opasan trend: problematični pojedinci koji su prihvatili rasističku ideologiju i koji sebe vide obavezanim da djeluju nasilno kako bi sačuvali dominaciju bijelaca. 

– Kao i pobornici ISIL-a i drugih stranih terorističkih organizacija, ovi pojedinci mogu djelovati samostalno, ali su radikalizirani od bjelačkih nacionalističkih web-stranica koje se množe na internetu. To znači da i agencije za provedbu zakona i internetske platforme moraju iznaći bolje strategije kako bi reducirali utjecaj grupa koje šire mržnju – kazao je Obama.

Bivši američki predsjednik poručuje da bi svi morali zahtijevati i ponašati se u skladu s vrijednostima tolerancije i raznolikosti „koje bi trebale biti simbol naše demokratije“.

– Trebali bi odlučno odbaciti jezik koji upotrebljavaju bilo koji naši lideri koji hrane klimu straha i mržnje ili normaliziraju rasistički sentiment; lideri koji demoniziraju one koji ne izgledaju poput nas, ili koji sugeriraju da drugi ljudi, uključujući migrante, predstavljaju prijetnju našem načinu života, ili govore o drugim ljudima kao nižoj rasi, ili sugeriraju da Amerika pripada samo jednom određenom tipu ljudi. Takav jezik nije ništa novo – nalazio se u korijenu većine ljudskih tragedija kroz historiju, kako ovdje u Americi tako i u svijetu. Nalazi se u korijenu ropstva i Jima Crowa, Holokausta, genocida u Ruandi i etničkog čišćenja na Balkanu. (Takav jezik) nema mjesta u našoj politici i našem javnom životu – rekao je Obama.

Poručio je da je vrijeme za većinu Amerikanaca dobre volje, svih rasa i vjerske pripadnosti, svih političkih stranaka, da to kažu – jasno i nedvosmisleno.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -