Petak, 24 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaBorenović o maglovitom sporazumu: Izetbegović i Dodik trebaju reći ima li ili...

Borenović o maglovitom sporazumu: Izetbegović i Dodik trebaju reći ima li ili ne prvog ANP-a

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je za Klix.ba da Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović nakon jučerašnjeg dogovora trebaju izaći u javnost i detaljnije objasniti neke stvari iz njihovog sporazuma, kao što su slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u NATO ili Čovićevo legitimno predstavljanje naroda.

Pred liderima koji nakon 10, odnosno 11 mjeseci konačno mogu formirati vlast je 30 dana da sa papira stvari prenesu u praksu, inače sporazum prestaje važiti i veliko je pitanje šta bi se moglo dogoditi u tom slučaju.

Kako komentarišete iznenadni, na određen način u tajnosti postignut, dogovor Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića o formiranju Vijeća ministara BiH?

Jasno da ovaj trojac lidera SDA-SNSD-HDZ intenzivno koaliciono sarađuje u formiranju vlasti već 10 mjeseci. Odlukom SDA, kroz izbor delegata u NSRS-u i parlamentIma kantona i FBiH, Dom naroda PS BiH je većinski predan SNSD-u i HDZ-u. Izabrali su oba kolegija, ubrzo su podijeljeni i resori, ali i blokiran rad Parlamenta. Sve ovo pokazuje jednu nespornu činjenicu – ova zemlja će naredne tri godine biti talac ove tri stranke i njihove političke igrarije sluđivanja javnosti, besmislenih trzavica i traženja izgovora za svaki neuspjeh kod nekoga drugog.

Tema NATO-a je proteklih 10 mjeseci bila kamen spoticanja. Izetbegović je predajom ANP-a “uslovljavao” formiranje Vijeća ministara BiH, a Dodik bilo kakav daljnji razgovor kada je riječ o NATO integracijama. ANP se ne spominje u sporazumu. Narodski rečeno, u čemu je fol?

Iz ovog njihovog papira se ništa konkretno ne vidi. U “dubokoj” magli je odgovor na ključno pitanje, da li “nastavak” NATO integracija podrazumijeva aktivaciju MAP-a i slanje prvog ANP-a, što bi značilo pobjedu Izetbegovića ili da nema aktivacije MAP-a i nema slanja prvog ANP-a, što bi bila Dodikova pobjeda. Vidim da su počele potpuno različite interpretacije. Neka izađu zajedno pred javnost i konačno saopšte pravu istinu – ima li ili ne prvog ANP-a?

Čestitke stižu i iz Evropske unije uprkos tome što se pobjednici izbora veoma dug period nisu mogli ništa dogovoriti. Kako komentarišete njihov pristup?

Nakon ocjene i zvaničnih izvještaja relevantnih međunarodnih institucija da su posljednji izbori bili prepuni izbornih prevara i manipulacija, da su dominirale korupcija, prijetnje, ucjene i pristrasno ponašanje javnih medija, za mene su ova čestitanja odraz nemoći. Neki strani predstavnici u BiH su se više ponašali kao vjerni članovi glavnih odbora pojedinih vladajućih stranka negoli kao predstavnici ozbiljnih evropskih demokratija.

Da li je Dragan Čović u četvrtoj stavki ovog sporazuma dobio sve ono na čemu je insistirao u izmjenama Izbornog zakona, a to je “legitimno predstavljanje na teritoriji cijele BiH” i da li to znači da npr. jedan Željko Komšić više neće moći postati član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda?

Sasvim je logično vaše tumačenje, zato bi trebalo da njih trojica zajedno izađu i javnosti saopšte konkretne detalje šta su dogovorili, a ne da narednih dana slušamo verzije koje odudaraju jedna od druge.

Da li će se sve riješiti u narednih 30 dana, koliki je rok trajanja sporazuma ili se može desiti da sve ponovo padne u vodu?

Kadrovski, popunjavanje fotelja i pozicija oni mogu “sklepati” i za tri dana, ali ponavljam ono na čemu PDP uvijek insistira, šta je s konkretnim programima i mjerama, kuda ova zemlja ide i kako zaustaviti masovan odlazak stanovništva, šta s borbom protiv korupcije, nepotizmom i kriminalom te povećanjem životnog standarda građana.

SourceKlix
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -