Nove oznake u prometu: Znate li šta su “zmajevi zubi” i koja im je svrha?

0
70
06.10.2022., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - U Banjoj Luci odrzan je prosvjed opozicije protiv, kako tvrde, kradje Milorada Dodika na ovogodisnjim Opcim izborima. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Sve se više eksperimentira s ljudskim mozgom i optičkim iluzijama

Mnoge vlade, prometni stručnjaci, proizvođači automobila i razne inicijative imaju za cilj smanjiti broj stradalih u prometu, pri čemu se koriste razne metode.

Neke od njih su tu već dugi niz godina i postale su uobičajena pojava na cesti, poput policijskih kazni, radara i kamera.

Međutim, sve se više eksperimentira s ljudskim mozgom i optičkim iluzijama. One nisu nova stvar na cestama – mnoge zemlje koriste 3D pješačke prijelaze, ali nove ideje svako malo se mogu vidjeti na nekoj prometnici.

Tako su Španci odlučili uvesti “zmajeve zube”, koji se oslikavaju bijelom bojom na unutarnje granice saobraćajne trake.

Ideja “zmajevih zuba” je da stvore dojam vozaču da se cesta sužava, pri čemu je normalna reakcija povećan oprez i smanjivanje brzine. Odmah prije pješačkog prijelaza pojavljuju se “cik-cak” crte koje bi također trebale potaknuti povećan oprez.

Ministarstvo prometa Španije na Twitteru je izjavilo da na mjestu na kojem je postavljena nova vrsta signalizacije nema saobraćajnih nesreća, a prije ih je bilo, i to s ljudskim žrtvama, stoga bismo mogli pretpostaviti da ova optička iluzija zaista djeluje.