Petak, 24 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaNova sjednica Predsjedništva BiH, stavovi nepromijenjeni: Sve je isto, opet njega nema

Nova sjednica Predsjedništva BiH, stavovi nepromijenjeni: Sve je isto, opet njega nema

Komšić i Džaferović nisu promijenili stav da prvo ide ANP pa mandatar, ali nije ni Dodik da ANP neće biti poslan

Sve je isto! Kratki je komentar predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na naš upit jesu li se stavovi o slanju ANP-a i imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH približili.

Raniji zakoni

Dakle, niti je Milorad Dodik pristao na slanje Godišnjeg nacionalnog programa u NATO, niti su Komšić i Šefik Džaferović pristali imenovati Zorana Tegeltiju ako se u Brisel ne pošalje ovaj dokument. 

Komšić je ranije, zajedno s Džaferovićem, istakao da mu ne pada na pamet da pristane na bilo kakvo imenovanje dok ne budu ispoštovani raniji zakoni koje je donijelo Predsjedništvo BiH, a tiču se integracija u NATO.

Dodik je, kao što su i njegovi bliski saradnici jasno istakli, rekao da ni on svoj stav neće mijenjati – nema slanja ANP-a. 

U tom kontekstu, današnja sjednica Predsjedništva ne može izroditi ništa novo, osim potvrde da je sve isto, njega (ANP-a ili Tegeltije) i dalje nema.

Čeka rasplet

Dok se jasno trasira put u nastavak krize, vlasti iz SNSD-a poručuju da imaju pripremljene odgovore, a iz SDS-a, čini se, nestrpljivo čekaju rasplet situacije.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović opet je dao do znanja da je spreman uletjeti na mjesto SNSD-a, ali da li bi to značilo da će pristati na slanje ANP-a, još nije poznato.

Današnja sjednica zakazana je za 13 sati.

Tegeltija prošao provjere

Prošle sedmice stigla je potvrda da je Zoran Tegeltija prošao provjere SIPA-a i CIK-a te da nema smetnji da bude imenovan za šefa državne vlade. 

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -