Komšićeva reakcija na moguće Dodikove poteze: Probali su neki ‘92…

Ja sam pokušao na prošloj sjednici napraviti kompromis, da imamo situaciju u kojoj niko neće biti poražen

0
78

“Da se držimo ustava i zakona ne bi ni došli u ovakvu situaciju”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon danas otkazane sjednice.

“Dodik je na sjednici povukao zahtjev za održavanje i izjašnjavanje o prijedlogu odluke za imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH. Dodik je na sjednici najavio, želeći da to uđe u stenogram sjednice, ukoliko ne dođe do 5. septembra realizacije sporazuma ići u NSRS i tražiti da povuče saglasnost o osnivanju Oružanih snaga BiH, formiranju VSTV-a i uvođenju indirektnih poreza”, kazao je Komšić u izjavi medijima nakon sjednice.

Na pitanje da prokomentira svojevrsni ultimatum njegovog kolege Dodika, odnosno koji je mogući scenarij poslije 5. septembra, koji je Dodik postavio kao krajnji rok za imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara, Komšić je kazao:

“Ja bih volio da imam toliki kapacitet koji ima neko drugi, koji je sklopio stranački sporazum. Ne bih dozvolio da se taj sporazum tumači na svakakve načine. Jednostavno, Ustav i zakoni se moraju poštovati, kada to dovodite u pitanje, onda su svakakva čuda moguća. Vi udarate na temelje države”.

Na pitanje je li realno očekivati kompromis do 5. septembra, Komšić je kazao:

“Mislim da jeste, može se napraviti kompromis. Ja sam pokušao na prošloj sjednici napraviti kompromis, da imamo situaciju u kojoj niko neće biti poražen. Ali tako je to u BiH, ovdje je izgleda najvažnije biti jedan dan pobjednik, a to što dugoročno gube svi, to nikome nije bitno…”

“Mislim da treba sačekati 5. septembar i mogućnost kompromisa između tri čovjeka koja su potpisala sporazum. U njihovim rukama je razvoj situacije. Obaveza nas kao članova Predsjedništva je da radimo po Ustavu i Poslovniku te zakonima BiH i da radimo u skladu sa onim što je koalicioni kapacitet stranaka koje definišu parlamentarnu većinu koje nema već godinu dana”.

Na konstataciju da postoji bojazan da Dodik pokrene plan disolicije BiH nakon svega, Komšiće se prvo nasmijao, pa onda poručio:

“To su neki probali ‘92, znate li gdje su sad? Potražite ih, nije ih problem naći, što od Haga, što pod zemljom. To se desiti neće, ne postoji taj koji to može da uradi”, poručio je Komšić.

Podsjećamo, Vanredna sjednica Predsjedništva BiH bila je zakazana na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa jednom tačkom dnevnog reda – imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Milorad Dodik najavio je vanrednu presicu na medije u 14,30 sati, koja će biti održana u Istočnom Sarajevu.