Nina Ortlieb i Austrijanke dominirale u Super G u Kvitfjjelu

U nedjelju je u Kvitfjell-u bilo drame pri čemu su vremenske prilike  igrale centralnu ulogu.

Jasmine Flury  je bila prva takmičarka koja je izašla iz startne kapije i završila je trku blago nezadovoljna nakon što je napravila grešku na sredini staze.

Međutim, nakon kašnjenja zbog sudara od Alice Robinson, uslovi su se značajno pogoršali, a Flury je sedila u fotelji lidera čitavo vrijeme jer su takmičarke poslije nje samo gubile  vrijeme na stazi.

Zatim je došla Sofia Goggia. Italijanski dinamo je učinio dovoljno da ostane u borbi usred loše vidljivosti na vrhu, gdje su se uzaludno  trudile poput Mikaele Shiffrin , Elena Curtoni  i Lara Gut-Behrami.

Ali baš kada je izgledalo da je Goggia izvojevala pobjedu u mećavi, snijeg je prestao i nebo se razvedrilo.

Nina Ortlieb iznenađena u cilju prvo mjesto

Postala je trka od dva poluvremena. S obzirom da su najbolje rangirani sportisti bili značajno sputani zbog  vremenskih uslova,  startni brojevi od dvadesetog pa na više  su dobili drugačije bolje uslove i šansu za pobjedom.

Austrijanke, koje su ukupno gledano imale razočaravajuću sezonu, su danas unovčile. Franziska Gritsch  je preuzela vodstvo, Stephanie Venier  ju je preuzela, prije nego što je Nina Ortlieb  konačno ostvarila najbolje vrijeme od svih.

Ortlieb je iz besprijekornog skijaškog pedigrea – njen otac Patrick je bio muški olimpijski šampion u spustu u Albertvilleu 1992. – a ona je osvojila srebro u spustu na nedavnom Svjetskom prvenstvu. Ovo joj je bilo drugo zlato na Svjetskom kupu, nakon što je osvojila superveleslalom 2020. u La Thuileu.

Nina Ortlieb prvo mjesto

Ortlieb je priznala koliko su uslovi odigrali ulogu. “Danas sam imala sreće, sigurna sam da nije bilo fer za sve”, rekla je ona. “Bilo je nevjerovatno. Znala sam u startu da su uslovi sve bolji i bolji.

“Imao sam priliku i dobro sam skijala. Sretna sam što sam danas ovdje. Pomislila sam, OK, idemo i probamo. Bilo je zabavno i pomalo ludo vidjeti zeleno svjetlo na cilju. Bio sam malo zbunjena. Ali dobio sam dobar napredak u odnosu na prije dva dana kada sam skijala bez samopouzdanja.”

Stephanie Venier druga i Austrijanke slave

Drugoplasirana Venier bila je oduševljena što je bila dio prvog sveaustrijskog ženskog super-G podijuma još od davne  2004. „Vrijeme je danas bilo na našoj strani, ali osjećala sam se jako dobro“, rekla je.

Franziska Gritsch se složilao. „Moje trke su bile stvarno kul“, rekla je. “Imala sam sjajan osjećaj u superveleslalomu u petak. Moram reći da je i vrijeme bilo malo bolje kada sam došla sa startnim  brojem 26, ali sam dala sve od  sebe i bilo je baš lijepo.

Franziska Gritsch trece mjesto

“Danas je vremenska sreća bila na mojoj strani, ali sam iskoristio priliku. Tri Austrijanke  na podijumu je neverovatno, zaista zabavno.”

Sa svim glavnim kandidatima koji se utrkuju znači da bitka za osvajanje kristalnog globusa Svjetskog kupa u super-G još uvijek nije konačna. To je naneizvjesniji otvoreni događaj ove sezone – muški ili ženski – sa svih šest trka Svjetskog kupa do sada (i Svjetskog prvenstva u superveleslalomu) imaju različite pobjednike. Na finalu Svjetskog prvenstva u koje se održava u Soldeuu  znati  ćemo pobjednika ali i osvajaća kristalnog globusa.