REAKCIJE Lider Socijaldemokratske partije BiH

Nikšić: Ovom sporazumu treba se suprotstaviti

Foto: Avaz

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je jučer potpisani sporazum između lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA put ka konačnoj podjeli Bosne i Hercegovine.

Nikšić je pozvao sve političke partije, intelektualce, nevladine organizacije da se suprotstave ovom sporazumu.

On je najavio da će Bh. blok uskoro osmisliti aktivnosti kako bi se suprotstavio sporazumu.

– Puno toga nije jasno, ne znamo da li ide akcioni nacionalni plan, to niko ne zna. Šta se dešava s Izbornim zakonom – kazao je Nikšić.

Istakao je da je ovaj sporazum trebao Miloradu Dodiku kao pokazatelj da niko drugi iz RS ne može biti partner u formiranju vlasti na nivou BiH. 

– Svako ima svoje tumačenje sporazuma. Dodik kaže da nema ništa od NATO puta BiH. Na žalost građana BiH, rekao bih da je Dodik u pravu i ovo je još jedna pobjeda njegova na putu razgradnje institucija BiH – dodao je Nikšić.

Kazao je da je Čoviću sporazum trebao kao pandan i guranje u drugi plan situacije u vezi s “Aluminijem” i pitanjem tih radnika. 

– Izetbegović je ničim izazvan pristao na ovaj sporazum. Njegovi partneri nisu imali priliku da učestvuju u kreiranju ovog sporazuma. On je pristao da definitivno isporuči sudbinu države u ruke SNSD-a i HDZ-a. Jedini razlog može biti najava Dragana Čovića da prije Kongresa SDA ne može biti formiranja vlasti. Je li sudbina BiH vrijedna bilo koje političke partije? Ako je i od lidera SDA, smatram da je previše – istakao je Nikšić.