Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaDodik: Koalicioni partneri saglasni, svi elementi sporazuma u skladu s aktima RS

Dodik: Koalicioni partneri saglasni, svi elementi sporazuma u skladu s aktima RS

U Banjoj Luci održan je sastanak čelnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, koju čine SNSD, DNS, SP, Demos, Ujedinjena Srpska i NDP. 

Na ovom sastanku bilo je riječi o formiranju vlasti na nivou BiH, ali i koalicionim odnosima u RS nakon što su potpisani principi za formiranje vlasti na nivou BiH između SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a.

Hitni sastanak zakazao je Milorad Dodik u sjedištu SNSD-a.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD rekao je na pres-koferenciji da su se koalicioni partneri danas saglasili o sporazumu.

Sve se završava referendumom

– Koalicioni partneri su saglasni – svi elementi sporazuma u skladu su s aktima RS – rekao je Dodik.

Zajednička je ocjena da je sporazum prihvatljiv i za ostale članove koalicije iz RS.

Rekao je da su stvoreni svi uvjeti za formiranje Vijeća ministara.

– Bilo je vještački namještene konstrukcije političkog Sarajeva u vezi sa stvaranjem širokog bloka protiv SNSD-a i HDZ-a. U žal zato što to nije završeno prije, a moglo je, sada kažem da su stvoreni svi uslovi kako bi se formiralo Vijeće ministara. Atmosfera među njima je na početku godine bila veoma konfuzna i nisu znali ko ima dominantnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka. Sada su stvoreni svi temeljni uslovi da se formira Vijeće ministara i realizacija drugih pitanja koje ste vidjeli tamo – kazao je on.

Istakao je da saradnja sa NATO-om nije sporna, ali da članstvo nije prihvatljivo.

– Elementi ovog sporazuma u skladu su s aktima RS, prije svega s vojnom neutralnošću i i da u tom pogledu saradnja nije sporna, prije svega sa NATO-om, kao i s drugim organizacijama, ali da članstvo za nas nije prihvatljivo. Mogli ste vidjeti u sporazumu da te odredbe nema – kazao je Dodik.

Uvjeren je da će doći do formiranja vlasti u datom roku, za 30 dana.

I ostali učesnici sastanka poručili su da su zadovoljni sporazumom te da nema ništa od ANP-a i da će se NATO integracije u BiH koordinirati sa Srbijom.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić istakao je kako se nada da će biti implementiran sporazum kako je predviđeno, u roku od 30 dana.

– Sporazum je nastavljen u okvirima Rezolucije NSRS. Unapređivanje odnosa sa NATO-om ne znači članstvo, aktivnosti ne određuju članstvo. Rezolucija je precizna u tom smislu. U svakoj varijanti, sve se završava referendumom – rekao je Čavić.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić konstatirao je da je vlast trebalo prije formirati te da se euroatlantske integracije trebaju koordinirati sa Srbijom.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić poručio je da je iz sporazuma vidljivo ono za šta se zalagao član Predsjedništva Milorad Dodik, a to je da nema ANP-a.

– Pojedini su se javili da je ovo izdaja. U ovom dokumentu nigdje ne stoji da je usvojen ANP. Stoji da se ide u evropske integracije, ali ne NATO – kazao je Đokić.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -