Nemojte zanemariti ovih šest znakova, tijelo vam govori da nešto nije uredu

Postoje uobičajni znakovi koji pokazuju na određene zdravstvene probleme. Portal Živim.hr je izdvoji šest važnih simptoma.

0
36

1. Imate tamnu, zadebljanu kožu oko vrata ili pazuha

Ako primijetite promjenu boje kože oko pazuha, prepona i vrata to bi mogao biti znak dijabetesa. Acanthosis nigricans je stanje kože koje karakterizira zadebljana, tamno pigmentirana koža, a obično se javlja kod pretilih osoba i dijabetičara. Ako se pojavi kod djece, može upućivati na veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

2. Izbočene očne jabučice

Vidite li više bjeloočnice nego što treba? Ako primijetite izbočinu, to bi mogao biti znak pretjerano aktivne štitnjače. Ovo stanje, hipertireoza, također može dovesti do naglog gubitka težine, nepravilnog rada srca, znojenja i nervoze.

3. Obrve vam ispadaju

Ako vam ispadaju obrve, osobito prema vanjskom rubu, to može biti znak neaktivne štitnjače. Hipotireoza je stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno nekih važnih hormona. To se najčešće događa kod žena starijih od 60 godina, a može uzrokovati pretilost, bol u zglobovima i bolesti srca.

4. Jezik vam je gladak i blijed

Zdrav jezik treba biti ružičast i neravan, prekriven malim kvržicama koje se zovu papile. Ako vam je jezik gladak i blijed (ili neobično bolan i natečen), to može ukazivati na to da organizmu nešto nedostaje. Najčešći je to znak nedostatka željeza, folne kiseline i vitamina B12.

5. Imate kvrge na koljenima

Vidite li na laktovima, tetivama, koljenima, rukama ili nogama male žute neravnine koje su mekane na dodir (također mogu biti u boji mesa ili crvene)? To mogu biti nakupine holesterola (kvrge) ili ksantom (benigni tumori), stanja nastala zbog visoke razine holesterola ili drugih ozbiljnih zdravstvenih problema kao što je pankreatitis.

6. Noge ili gležnjevi su vam otečeni

U nekim slučajevima ovo je stanje uzrokovano nečim mnogo ozbiljnijim – zatajenjem srca. Oticanje nogu i gležnjeva uzrokovano nakupljanjem tekućine u tijelu može biti znak pogoršanja zatajenja srca, piše portal Živim.hr.