Subota, 24 Februara, 2024
HomeAktuelnoNajstarijem psu na svijetu Bobiju zbog istrage privremeno oduzeta titula

Najstarijem psu na svijetu Bobiju zbog istrage privremeno oduzeta titula

Bobiju, portugalskom mastifu, koji je stekao titulu najstarijeg psa na svijetu kada je umro prošlog oktobra u 31. godini, privremeno je oduzeto priznanje nakon što su se pojavile sumnje u njegov životni vijek.

Bobi je bio upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, koja ga je proglasila i najstarijim živim psom na svijetu i najstarijim psom ikada u februaru 2023. godine. Smrt psa dospjela je na naslovne strane novina širom svijeta, piše The Guardian.

Do Bobijeve smrti u dobi od 31 godine i pet mjeseci, najstariji zabilježeni pas bio je Bluey, australski govedar koji je umro 1939. godine u dobi od 29 godina i pet mjeseci.

Međutim, nakon odavanja počasti ubrzo su uslijedila ispitivanja i sumnje u Bobijevu rekordnu starost, koja je jednaka više od 200 ljudskih godina.

Neki posmatrači su primijetili da slike Bobija iz 1999. pokazuju da ima šape različitih boja u odnosu na psa koji je uginuo u Portugalu 21. oktobra 2023. godine, dok su veterinari istakli da, iako je njegova starost upisana u nacionalnu bazu podataka kućnih ljubimaca, takvi unosi se obično zasnivaju na o samocertificiranju vlasnika. Zatim je uslijedilo genetsko testiranje koje je potvrdilo da je star, ali nije pokazalo preciznu starost.

Danny Chambers, veterinar i član Vijeća Kraljevskog koledža veterinarskih hirurga, koji predstavlja 18.000 veterinara, rekao je da “ni jedan od veterinarskih kolega ne vjeruje da je Bobi zapravo imao 31 godinu”.

IZVOR: KLIX

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -