Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeAktuelnoMorska trave Sargassum duga 8000 kilometara se približava Floridi

Morska trave Sargassum duga 8000 kilometara se približava Floridi

Ogromni “tepih” morske trave koji se proteže na nekih 8000 kilometara mogao bi uzrokovati probleme duž plaža Floride i Meksika. Radi se o neobičnoj biološkoj pojavi – ogromnom prekrivaču morske trave Sargassum koji trenutno pluta oceanom i prijeti obalnim ekosustavima.

Sargassum je višestanična alga iz reda Fucales, porodica Sargassaceae. Živi u oceanima diljem svijeta. Sargaško more u Atlantskom oceanu dobilo je ime po toj algi koje tamo ima u izobilju. U Jadranskom moru obitava nekoliko vrsta koje je međusobno teško razlikovati (S. acinarium, S. hornschuchii, S. linifolium, S. muticum, S. vulgare).

Morske alge su obično prilično bezopasne. Dapače, znaju pružiti stanište ribama, apsorbirati ugljikov dioksid te su važan dio hranidbenog lanca. A cvjetanje mora, kako obično nazivamo sluzav i neugodan sloj algi koji se pojavi na Jadranu za vrijeme povišenih temperatura, ne predstavlja neku posebnu prijetnju; osim naravno turizmu jer nam tada nije baš primamljivo kupati se u moru.

Na potezu od obale zapadne Afrike do Meksičkog zaljeva proteže se “Veliki atlantski Sargassum pojas”, najveće cvjetanje morske alge na svijetu, koje zna težiti oko 20 milijuna tona i biti vidljivo čak iz svemira. Trenutno je ovaj tepih smeđe alge oko dva puta širi od Sjedinjenih Američkih Država te bi mogao izazvati pustoš na plažama ako se previše približi kopnu, piše Business Insider.

Sargassum pojas već desetljećima zabrinjava znanstvenike, no ove godine je, kako tvrde stručnjaci, njegovo cvjetanje posebice alarmantno. “To je nevjerojatno. Ono što vidimo na satelitskim snimkama ne sluti na dobro što se tiče čistoće plaža. U Key Westu su plaže već prekrivene algama, a tek nas čekaju hrpe koje obično naplave obalu u svibnju”, rekao je za NBC News ekolog Brian LaPointe sa Sveučilišta Florida Atlantic. 

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -