Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoMarco Odermatt jedanaesta pobjeda ove sezone

Marco Odermatt jedanaesta pobjeda ove sezone

Švicarski maestro u nedjelju je u Kranjskoj Gori u Sloveniji ostvario uzastopne veleslalomske pobjede, čime je zauzvrat osigurao uzastopne GS kristalne globuse.

Marco Odermatt jedanaesta pobjeda ove sezone u Svijetskom kupu

Bez obzira na stazu, uslove ili disciplinu, Odermatt trenutno izgleda neuništivo. On ide u finale Svjetskog kupa sljedeće sedmice i treba mu 175 bodova da pobijedi record najveći pojedinačni broj bodova u sezoni za muškarce ikada (2.000 – postavio je moćni Hermann Maier  davne 2000.).

Ovo je bilo njegovo 11. prvo mjesto na Svjetskom kupu u sezoni, njegov 6. trijumf u GS-u, i dodao je peti kristalni globus kvartetu koji već posjeduje (ukupno i GS u 2022.; ukupno i superveleslalom ovog mandata).

Sve u svemu, prilično je dobro biti Marco Odermatt u ovom trenutku, a zadržati svoju GS titulu bilo je lakše nego dobiti prvu, priznao je. “Malo je drugačije, pretpostavljam – prošle godine sam bio mnogo nervozniji”, rekao je Odermatt.

Marco Odermatt prvo mjesto

“Ovaj vikend je bio malo mirniji, već sam imao globus kod kuće i imao sam malu prednost sa bodom, tako da je bilo malo opuštenije.”

Šta je bila tajna u 2022-23? “Teško je pronaći jednu stvar, pretpostavljam”, rekao je. “Trenutno je sve savršeno. Iza sebe imam savršen tim sa svim trenerima, mojim serviserom – svima koji mi pomažu. Bez njih ništa od ovoga ne bi bilo moguće.”

Henrik KRISTOFFERSEN drugo mjesto

Kao i uvijek, Odermatt je morao duboko kopati za ovo postignuće. Prva vožnja je postavljena što je više moguće tehnički u pokušaju da ga uhvati. Ali Švajcarac je dovoljno pokazao da se ne bavi samo čistom brzinom, uredno izrezujući svoje lukove kako bi preuzeo prednost od 0,28 sekunde u završnici.

Alexis PINTURAULT treće mjesto

Tu drugu vožnju je izložio švajcarski trener, ravna i brza da bi se igralo na prednosti 25-godišnjaka.

Ipak, Alexis Pinturault (FRA), koji se ponovo pojavio posljednjih sedmica nakon obične sezone po njegovim standardima, i gromoglasnog drugog skijanja Henrika Kristoffersena (NOR), povećao je pritisak za posljednjeg čovjeka koji je pao.

Kranjska Gora Slovenija

Sva tri takmičara su napravila greške na izrovanoj stazi. Odermatt je izdržao hitan, neujednačen srednji dio, ali je zadržao dovoljno brzine da se ponovo popne na vrh podijuma. Kristoffersen je bio drugi (+0,32), a Pinturault treći (+0,70).

Pinturault će krenuti prema finalu Svjetskog prvenstva u Soldeuu u Andori sa “boljim samopouzdanjem”, priznaje, nakon nedavnog poboljšanja forme.

Odermatt ce u Soldeua (Amdora) pokušati da pobjedi u tri discipline.

Za pobjedu u veleslalomu, superveleslalomu i spustu bit će potrebno nešto posebno – ali također će biti potrebno nešto posebno da ga zaustavi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -