Utorak, 16 Jula, 2024
HomeSvijetMađarsko predsjedništvo EU inspirisano Trumpom

Mađarsko predsjedništvo EU inspirisano Trumpom

Mađarsko predsjedništvo Europske unije (EU) izabralo je slogan “Make Europe great again” (Napravite Evropu ponovo velikom) za svoje predsjedanje, što je izazvalo usporedbe sa sloganom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa iz 2016. godine. Iako su neki primijetili sličnosti, iz Mađarske ističu da njihov izbor nema veze s Trumpom.

Mađarski ministar za europske poslove, János Bóka, objasnio je da slogan predstavlja referencu na aktivno predsjedništvo i ideju da Europa može postati neovisan globalni igrač. “To također pokazuje da zajedno trebamo biti jači, ali da nam treba dopustiti da ostanemo vjerni sebi kada se udružimo”, dodao je Bóka.

Iako je bivši američki predsjednik Donald Trump poznat po ovom sloganu, mađarski ministar je naglasio da ne zna da li je Trump ikada želio učiniti Europu ponovno velikom.

Osim slogana, Mađarska je također predstavila Rubikovu kocku kao svoj logo za predsjedanje EU. Za njenu upotrebu, Bóka je rekao da simbolizira “esenciju mađarskog genija”.

Unatoč paralelama sa Trumpom, Mađarska inzistira da je njihov izbor slogan i loga inspirisan njihovom vlastitom vizijom i namjerom da doprinesu jačanju Evrope u svijetu. Kako će se ovaj slogan odraziti na njihovo predsjedanje i EU politiku, ostaje da vidimo.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -