Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoLena Duerr zaustavila Mikaelu Shiffrin

Lena Duerr zaustavila Mikaelu Shiffrin

Nakon što je u subotu završila na drugom mjestu iza američke superzvijezde,  Lena Duerr (GER) se vratila najboljoj Mikaeli Shiffrin (SAD) i pobijedila u slalomskoj utrci  FIS Svjetskog kupa u Spindleruv Mlynu u nedjelju.

Lena Duerr je bila druga nakon prve vožnje i ostvarila  je drugo najbrže vrijeme u drugoj vožnji  kako bi na kraju osigurala prvo mjesto. Razlika je bila mala jer je Njemica nadmašila teškog favorita Shiffrin za samo 0,06 sekundi.

Lena Duerr prvo mjesto

To je osmo postolje za Duerr, ali prva pobjeda u tradicionalnoj disciplini jer se konačno probila na vrh postolja.

“Trebalo mi je neko vrijeme (da pobijedim u klasičnoj trci Svjetskog kupa). Samo sam pokušala da rizikujem sve. Imala sam malu grešku u startu i samo sam mislila kako da uđem u cilj. Dakle, da, ludo je što se to dogodilo danas”, rekla je Duerr.

Ovo je prva slalomska pobjeda za njemačku takmičarku  u 11 godina.

“Prosto je poseban osjećaj pobijediti u utrci Svjetskog kupa. Ovo je nešto najposebnije za mene danas što sam na vrhu. Nisam zamišljala da će to biti slučaj danas, ali ponekad morate čak i sebe iznenaditi”, rekla je Duerr.

Mikaela Shiffrin drugo mjesto

Izašavši iz užarene forme, Shiffrin nije uspjela ostvariti svoju četvrtu pobjedu zaredom i ostavlja je na 85 pobjeda u karijeri u Svjetskom kupu, skoro je izjednačila rezultat svih vremena koju je postavio Ingemar Stenmark.

Shiffrin je imala najbrže vrijeme nakon prve vožnje, ali njena druga vožnja je bila  prespora da bi zadržala prvo mjesto. U drugoj vožnji ostvarila je tek 14 vrijeme u to je razlog današnjeg neuspjeha.

Duerr

“Posljednji mjeseci su bili non-stop utrke. Bilo je  toliko nevjerovatnih trka, ne očekujem da ću pobijediti u svakoj. Nisam očekivala da ću osvojiti deset već ove sezone. Tako da sam nakon jučerašnje i prve vožnje danas dan je bio nevjerovatan. Druga vožnja možda nisam dovoljno riskirala da bih zaslužila pobjedu, ali to što sam došla na drugo mjesto i na podijumu i osigurala slalomski globus je za mene nevjerovatna”- rekla je Shiffrin.

Shiffrin će sada morati pričekati nakon Svjetskog prvenstva kako bi pokušala izjednačiti rekord.

“Lena (Duerr) je zaslužila da pobjedi. Skijala je nevjerovatno”, dodala je Shiffrin. “

Shiffrin neće otići kući praznih ruku jer je dana osvojila sezonski slalomski kristalni globus.

Postolje

Trenutno ima 785 bodova a drugo plasirana Wendy Holdener kao i Petra Vlhova imaju po 530 bodova i ne mogu prestici Mikaelu jer su ostale jos samo dvije  slalomske utrke.

Pobjedničko postolje zaokružila je Zrinka Ljutić (CRO), koja je završila +0,49 sekundi manje od vodeće.

Zrinka Ljutic treće mjesto

“Osjećaj je nevjerovatan. Nisam još svjestan toga. Mislim da trebam malo pričekati i onda ću možda više biti oduševljena. Osećam se kao san. Radila sam za ovo naporno. Znala sam da sam brza, ali nikad nisam povezala dvije dobre vožnje, a sada jesam i treća sam. Nevjerovatan je osećaj”, rekla je Zrinka Ljutić.

Bio je to njen prvi podijum u karijeri.

“Nisam bila sretna nakon jučerašnjeg dana. Bila sam ljuta i frustrirana jer znam da mogu dobro skijati, ali napravim neku glupu grešku ili tako nešto. Tako da sam uspjela  da se fokusiram i da mu verujem u sebe  i to se isplatilo – dodala je Zrinka.

Anna Swenn Larsson (SWE) i Leona Popović (CRO) obje su napravile sjajne druge vožnje i završile na četvrtom i petom mjestu.

Franziska Gritsch (AUT) imala je najbržu drugu vožnju i dugo je  sjedila  na klupi za slikanje  vodečeg u utrci, napredovala je 14 pozicija sve dok nije završila na šestom mjestu na tabeli.

U generalnom plasmanu void Mikaela sa 1687 bodova. Druga je Petra Vlhova sa 966 bodova a treća je Lara Gut Behram isa 906 bodova.

Ženska turneja Svjetskog kupa pauzira se zbog Svjetskog prvenstva u Francuskoj u Courchevelu i Meribelu u februaru.

Povezane vijesti: 85. pobjeda Mikaela Shiffrin: Sve je bliže Stenmarkovom rekordu

Pratite nas na facebook akter.ba

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -