Kongres izglasao opoziv Donalda Trumpa, sada ga čeka suđenje u Senatu

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je noćas poslije 2 sata po našem vremenu opoziv (eng. impeachment) američkog predsjednika Donalda Trumpa.

0
92

Iako je protiv Trumpa službeno pokrenut opoziv, to još uvijek ne znači da je smijenjen s dužnosti, već će o njegovoj smjeni odlučivati Senat.

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

Ovo je treći put u historiji da je Kongres izglasao opoziv predsjednika.

U optužnici za opoziv, koju je sastavio i izglasao Kongresni odbor za pravosuđe, bile su navedene dvije stavke – zloupotreba ovlasti i opstruiranje rada Kongresa.

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

Za opoziv je glasalo 230 zastupnika – demokrati i jedan nezavisni zastupnik, dok je 197 zastupnika glasalo protiv opoziva – svi republikanci, zajedno s još dvoje demokrata. Jedina suzdržana bila je pripadnica demokrata Tulsi Gabbard. Tri zastupnika nisu pristupila glasanju.

Trump će biti smijenjen tek ako opoziv potvrdi Senat u kojem će se održati svojevrsno suđenje s porotom sastavljenom od svih 100 senatora. Lideri Predstavničkog doma naći će se u ulozi tužilaštva, a predsjednik Vrhovnog suda John Roberts bit će sudija.

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

U američkom Senatu republikanci imaju većinu, tako da će za potvrđivanje opoziva biti potrebna dvotrećinska većina.

Trump je optužen da je zloupotrijebio svoje ovlasti vršenjem pritiska na Ukrajinu od koje je zahtijevao da istraži njegovog političkog protivnika Joea Bidena u zamjenu za vojnu pomoć. Tačnije, Trump je ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog prvo podsjetio da SAD puno toga čini za Ukrajinu, a da oni ne uzvraćaju tu pomoć.

Nakon toga je tražio od Zelenskog da javno obznani da će Ukrajina pokrenuti istragu o navodno korumpiranim poslovima Bidenovog sina Huntera i njegove firme Burisma, kao i o miješanju u političke izbore 2016. godine. Prijetio je, a onda i zaustavio slanje vojne pomoći Ukrajini vrijedne 400 miliona dolara, koja im je potrebna za odbranu.

U dijelu optužnice koji se tiče ometanja rada Kongresa riječ je o ometanju istrage kada je Trump savjetovao svoje saradnike da ne učestvuju u istrazi.

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

Naredni korak bit će suđenje u Senatu koje će se održati početkom iduće godine. Na tom suđenju će se odrediti hoće li on biti uklonjen iz ureda ili ne. Teško je povjerovati da će se to desiti s obzirom na to da republikanci imaju veliku prednost u Senatu. Bilo bi, naime, potrebno da 20 republikanskih senatora glasa za uklanjanje predsjednika Trumpa s dužnosti, što se zasigurno neće dogoditi.

Trump je u međuvremenu na Twitteru pozvao svoje pristalice da se mole za njega.

Bijela kuća je nakon glasanja poručila kako je uvjerena da će Senat osloboditi Trumpa.