Jasminu Meškoviću određen pritvor

Pritvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i saučesnike i zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo - kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva

0
125

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić, potvrdila je portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

“Pritvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i saučesnike i zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo”, kazala je Bavčić.

Za ostalih četvero osumnjičenih predložene su mjere zabrane – zabrana sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima, redovno javljanje u PU, zabrana obavljanja službene dužnosti osumnjičenom Senadu Jusufbegoviću, a ročište će biti održano tokom dana.

Meškoviću se stavlja na teret da je u periodu od jula 2017. godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karata, a da su novac od prodaje istih zadržavali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženjima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje ciljeva istih.