Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaKonaković: Sve procedure su apsolutno ispoštovane kada je riječ o Zakonu o...

Konaković: Sve procedure su apsolutno ispoštovane kada je riječ o Zakonu o visokom obrazovanju

U cilju sprečavanja medijske harange i dezinformiranja javnosti povodom posljednjih dešavanja u Vladi Kantona Sarajevo i izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju javnosti se danas obratio predsjednik Skupštine KS Elmedin Konaković. 

Konaković ističe da, kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, sve procedure su apsolutno ispoštovane.

– Ja odgovorno tvrdim da je pri izmjeni i dopuni Zakona o visokom obrazovanju poštovana procedura. SDA sada, preko određenih medija, pokušava skrenuti ovaj problem s pravog kolosijeka – ističe Konaković.

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju su zahtjev Senata i rektora, ističe Konaković, ne samo ovoj vladi već i vladama prije ove.  

Jedan od ključnih razloga za izmjenu i dopunu Zakona je svakako situacija na Medicinskom fakultetu, prije i nakon smjene dekanese Semre Čavaljuge, koja je smijenjena na osnovu zahtjeva rektora zbog, između ostalog, nesavjesnog poslovanja.

Konaković ističe da je jasno ko želi u potpunosti okupirati Medicinski fakultet, pa je, uprkos tome, Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta ponovo postavilo istu osobu za v. d. dekana i raspisalo konkurs za dekana Medicinskog fakulteta.

Konaković ističe i kako smijenjena dekanesa Semra Čavaljuga i dalje pravi velike probleme na Medicinskom fakultetu, koji je veliki problem.

– Jedino ako ste zaposleni na KCUS-u, možete raditi na Medicinskom fakultetu. Čavaljuga je premašila budžet za milion i podijelila ga na plaće, to je krivično djelo i ja ću podnijeti prijavu protiv Čavaljuge – kazao je Konaković.

Konstatirao je, između ostalog, i da samo Sarajevo ima jednu akademsku bazu dok, naprimjer, Beograd i Zagreb imaju na desetine.  

O ostavci ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić kazao je kako se s njom nije svađao, ali nije ni slagao u nekim stvarima. 

– Ona je časna i vrijedna žena i nekada je znala uraditi dobar posao. Mi ćemo prihvatiti njenu ostavku i na narednoj sjednici ćemo predložiti novo ime, a to će ponovo biti žena – istakao je Konaković. 

Govoreći u tom kontekstu o novom zakonu o obrazovanju, kazao je da im nije cilj smijeniti Sebiju Izetbegović, jer, kako ističe, nju ne može ni NATO smijeniti. 

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -