Subota, 13 Aprila, 2024
HomeAktuelnoKojih je osam uobičajenih problema sa ušima, nosom i grlom povezanih s...

Kojih je osam uobičajenih problema sa ušima, nosom i grlom povezanih s autizmom?

Što je autizam?

Često možemo čuti da se priča o autizmu, no znamo li što znači i predstavlja ovaj poremećaj? Viđenje autizma se mijenjalo kroz godine i dijagnostika je napredovala, tako sada imamo više informacija o ovom poremećaju.

Autizam je razvojni poremećaj kojeg karakterizira zaostajanje u razvoju socijalnih vještina, jezičnih vještina, kao i različitih oblika ponašanja. Termin autizam zapravo koristimo za osobe koje imaju poremećaj iz spektra autizma.

Bitno je naglasiti da je svako dijete posebno i specifično, te se iste metode i simptomi ne mogu primijeniti na svakom djetetu s autizmom. Postoji poznat citat kojeg stručnjaci koji rade s djecom s autizmom često ponavljaju: “Ukoliko ste upoznali jedno dijete s autizmom, upoznali ste samo jedno dijete s autizmom”.

Autizam se otkriva u ranom djetinjstvu. Može se prepoznati već oko 18. mjeseca života (iako nekad i ranije, a najkasnije kada je dijete staro 3 godine), no najčešće se simptomi prepoznaju u periodu od 2. do 3. godine. Što se prije otkrije i intervenira, veće su šanse da će dijete kasnije u odrasloj dobi bolje funkcionirati.

Djeca koja hrču ili imaju problema s ušima vjerovatnije će biti autistična, pokazuje studija.

Uobičajeni problemi s ušima, nosom i grlom bili su do tri puta vjerovatniji kod djece sa razvojnim poremećajem, otkrili su istraživači sa Univerziteta Bristol.

Problemi, koji također uključuju infekcije uha i apneju za vrijeme spavanja, mogli bi biti redovniji zbog razlika u položaju uha kod autističnih osoba.

Dr. Jean Golding je rekla: “Rani simptomi uha i gornjih disajnih puteva su češći kod onih kojima je naknadno dijagnosticiran autizam. Ovi znakovi uha i disanja mogu biti rani markeri povećanog rizika od autizma. Oni mogu otkriti porijeklo autizma”.

Prema Nacionalnom društvu za autizam, oko 700.000 Britanaca živi s autizmom. Doživotno stanje utiče na ljude na različite načine, često uzrokujući poteškoće u društvenoj komunikaciji i interakciji.

Osobe s autizmom također češće preferiraju stroge rutine, kao što je jedenje iste hrane svaki dan, osjetljive su na zvuk, svjetlo ili dodir i mogu biti visoko fokusirane na interesovanja ili hobije.

Naučnici nisu sigurni šta tačno uzrokuje poremećaj, ali porodična anamneza, stariji roditelji i komplikacije trudnoće ili porođaja mogu povećati rizik.

Prethodne studije su ga povezivale sa problemima uha, nosa i grla (ENT), iako su se zasnivale na medicinskoj dokumentaciji. Stručnjaci nisu mogli biti sigurni da li je ta veza uzrokovana većom stopom dijagnoza, s obzirom da autistična djeca ionako češće posećuju svog doktora.

Najnovije istraživanje, objavljeno u BMJ Openu, zaobišlo je ovo gledanjem podataka iz velikog medicinskog ispitivanja. Proučavao je više od 10.000 male djece rođene u Engleskoj od 1990-ih, od kojih je 177 imalo “vjerovatnu” dijagnozu autizma.

Autistična djeca imala su 3,3 puta veću vjerovatnoću da će imati simptome “ljepljenog uha” ili infekciju uha i 2,2 puta veća vjerovatnoća da će imati gubitak sluha tokom prehlade u dobi od 30 mjeseci.

Kojih je osam uobičajenih problema sa ušima, nosom i grlom povezanih s autizmom?

  • Disanje na usta
  • Hrkanje
  • Apneja u snu
  • Povlačenje za uši
  • Uši su crvene i bolne
  • Gnoj/sluz iz ušiju
  • Pogoršanje sluha tokom prehlade
  • Rrijetko sluša

Povlačenje za uši bilo je 3,8 puta češće u 40. mjesecu, dok su šanse za hrkanje bile 1,9 puta veće u istoj dobi.

Dr. Amanda Roestorf iz Autistica je rekla: “Studija pruža zanimljive uvide u potencijalnu povezanost simptoma ORL i autizma.

“Djeca s autizmom imaju veću vjerovatnoću da dožive probleme i fizička zdravstvena stanja povezana s infekcijama uha, slušnom osjetljivošću i problemima sa sluhom. Nalazi studije pružaju osnovu za razmatranje puteva liječenja ORL problema kod autistične djece u općoj praksi i sekundarnoj nezi”, dodaje.

Pročitajte i ovo: Tri namirnice koje najzdraviji ljudi jedu za doručak

Pratite nas na facebook akter.ba -Kojih je osam uobičajenih problema sa ušima, nosom i grlom povezanih s autizmom?

Kojih je osam uobičajenih problema sa ušima, nosom i grlom povezanih s autizmom?

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -