Ko su braća Hamidović: Iza sebe imaju armiju prosjaka i zarađuju milione

Zenička policija traga za braćom Denisom i Tonijem Hamidovićem, za koje se sumnja da su učestvovali u tuči i pucnjavi u kojoj je ranjen H. I. iz Zenice. Sumnja se da je Denis osoba koja je pucala.

0
137

Povrijeđeni je zbrinut u Kantonalnoj bolnici Zenica, gdje su mu konstatirane lakše tjelesne povrede. Policija traga za još dvije osobe S. E. i H. L. iz Zenice, piše Avaz.

– Kranjčevićevoj ulici u 19.30 sati došlo je do upotrebe vatrenog oružja od H. D. prema H. I., obojica iz Zenice, a potom i do fizičkog napada H. D., S. E., H. T. i H. L., koji su pobjegli sa mjesta događaja. Osoba H. I. je, zbog zadobivenih povreda, prevezena vozilom Hitne pomoći u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje su mu konstatirane lake tjelesne povrede – kazala nam je Aldina Alić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona .

Dodaje da se za osumnjičenima još intenzivno traga.
Kako nezvanično saznajemo, do tuče i pucnjave došlo je u teretani u podrumskim prostorijama tržnog centra u Kranjčevićevoj ulici, piše Avaz.
Braća Hamidović u Zenici su poznatija po pripadništvu kriminalnoj grupi koja se bavila džeparenjem. Braća su uhapšena u velikoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pod nazivom CD,  zajedno s Nusretom Hamidovićem, sinom “kralja džeparoša”, i njihovim ocem Fehimom Hamidovićem, koji koristi ime Elvis Salčinović, i još deset osoba.

Oni su djevojke iz BiH vodili u Francusku, gdje su ih primoravali da za njih džepare, i na taj način zaradili više od dva miliona eura. Prilikom njihovog hapšenja, u Zenici je pronađen veliki broj djece nepoznatog identiteta i staratelja.

Oni su imali razgranatu mrežu džeparoša širom Evrope, a istražne agencije vjeruju da je u posljednjih 10 godina pod njihovom kontrolom bilo više od 500 maloljetnika, uglavnom Roma sa prostora bivše Jugoslavije. Te frapantne podatke su tokom suđenja Fehimu Hamidoviću u završnim riječima iznijeli tužioci u Francuskoj, koji su rukovodili istragom protiv zloglasnog klana Hamidović. Osim u Francuskoj, klan je ogranke imao i u Austriji, Italiji, Belgiji i Španiji, što potvrđuju desetine racija, ali i presuda u tim zemljama, piše Avaz.