Ko ne registruje ugostiteljsku djelatnost neće se moći oglašavati na Bookingu i drugim platformama

Turistička zajednica Kantona Sarajevo u saradnji s nadležnom inspekcijom najavljuje oštrije mjere i kontrole privatnih smještajnih kapaciteta, kako bi spriječili rad na crno i nelojalnu konkurenciju.

0
94

“Nakon urađene analize, kao i prijava građana i turista, o velikom broju nelegalnih smještajnih objekata, koji se oglašavaju na online agencijama-internet platformama (Booking, Airbnb, itd.), obavještavamo iznajmljivače da će ponovno biti poduzeta akcija, u saradnji sa svim relevantnim institucijama, kako bi se smještajni objekti uveli u zakonske okvire i spriječilo crno tržište i nelojalna konkurencija”, poručuju iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Neregistrovani iznajmljivači smještajnih objekata, osim što krše zakonske odredbe, šalju vrlo negativnu sliku o našoj zemlji kao primamljivoj turističoj destinaciji (bilo je slučajeva da turisti izvrše rezervaciju, uplate, dođu na odredište koje ne postoji), poručuju iz Turističke zajednice.

“Također, turisti koji su u nelegalnom smještaju se ne prijavljuju nadležnim institucijama, što sa sigurnosnog aspekta može predstavljati prijetnju. Zbog svih navedenih problema Turistička zajednica KS će s Bookingom, Airbnb-om i ostalim online agencijama i platformama, u saradnji s nadležnim inspekcijama, kao i ostalim institucijama nadležnim za strane goste koji borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, poduzeti akciju borbe protiv crnog tržišta i nezakonitog rada, te oni iznajmljivači koji budu pronađeni da nisu registrovani za obavljanje ugostiteljske djelatnosti bit će skinuti s navedenih platformi i protiv njih će biti poduzete zakonski predviđene mjere”, najavljeno je.

Da bi se zakonski oglašavali na spomenutim platformama iznajmljivač mora imati dokaz (Rješenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih i drugih uslova za izdavanje smještajnih objekata u domaćinstvu) u skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti („Službene novine FBiH”, broj: 32/09). Šta je sve potrebno da biste iznajmljivali stanove turistima u Kantonu Sarajevo pročitajte ovdje.

(Klix)