Utorak, 18 Juna, 2024
HomeHi-TechIz FaceAppa otkrili šta se dešava s fotografijama korisnika

Iz FaceAppa otkrili šta se dešava s fotografijama korisnika

Nakon što je svijet obišla vijest da iza ruske aplikacije FaceApp vrebaju opasnosti te da je moguća krađa identiteta, prema pisanju magazina Forbes, riječ je o lažnoj uzbuni. Naime, mada su eksperti upozoravali da korištenje ove aplikacije nije preporučljivo iz više razloga, iz FaceAppa su se oglasili tvrdeći suprotno te da nema razloga za paniku.

“FaceApp ne koristi fotografije korisnika te ih ne šalje u Rusiju kako bi ih tamo koristili za različite svrhe”, stoji, između ostalog, u istraživanju koje prenosi Forbes.

Velika panika zavladala je i kada se pojavila informacija da je FaceApp zapravo u ruskom vlasništvu te da sva prava na podatke korisnika zadržavaju upravo Rusi. 
No, također prema pisanju Forbesa, riječ je o samo još jednoj dezinformaciji koja se proširila internetom.

Istraživač pod pseudonimom Elliot Alderson i sam je skinuo aplikaciju i istražio koliko istine ima u informacijama koje su se kao munja proširile internetom.

Francuski cyber stručnjak je istražujući aplikaciju spoznao da FaceApp uzima samo one fotografije koje obrađujemo, odnosno one na kojima se transformiramo. Osnivač Yaroslav Goncahrov izjavio je za Forbes da nema nikakve opasnosti za korisnike te da se njihovi podaci kao ni fotografije ne šalju nikamo pa ni u Rusiju. 

“Nema govora o tome da se koriste fotografije i podaci koji se nalaze na vašem telefonu, mi tome nemamo pristup, imamo pristup samo onim fotografijama koje se provlače kroz filtere aplikacije”, govori Goncharov.

SourceKlix.ba
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -