Italijani nude 25.000 eura da se preselite u ovu predivnu regiju

Radi se o regiji Molise, drugoj najmanjoj u Italiji koja se nalazi na jugu zemlje. Tamošnje vlasti svim novim stanovnicima koji se odluče za život u jednom od naselja ove regije nude 700 eura mjesečno kroz tri godine.

0
72

Slabijeg ste imovinskog statusa i ne veže vas rodna gruda? Onda je ova vijest za vas kao naručena. Naime, slabo naseljena talijanska regija daje 25 tisuća eura svima koji se žele preseliti u nju!

Radi se o regiji Molise, drugoj najmanjoj u Italiji koja se nalazi na jugu zemlje. Tamošnje vlasti novim pridošlicama koji se odluče za život u jednom od naselja ove regije nude 700 eura mjesečno kroz tri godine. 

foto: wikipedia

Da ova ponuda ne bi bila predobra da bi bila istinita, evo par ‘caka’ na koje morate biti spremni.

Naselje mora imati manje od 2000 stanovnika, a pridošlice se moraju obvezati na pokretanje vlastitog posla.

foto: : wikipedia

Želimo napraviti više od dobrotvorne akcije. Želimo da ljudi ulože ovdje. Mogu otvoriti bilo koju vrstu poslovanja: pekarnicu, knjižaru, restoran – bilo što. Tako će naši gradovi oživjeti, a populacija će se povećat – izjavio je za Guardian Donato Toma, predsjednik regije Molise.

Također je najavio da će svim gradovima koji imaju manje od 2000 stanovnika dodjeljivati mjesečna sredstva u iznosu od 10 000 eura za izgradnju infrastrukture i promicanje kulturnih aktivnosti. 

– Nije samo cilj povećati populaciju. Ljudima treba dati razlog da ostanu. U suprotnom ćemo se naći u istom problemu za par godina – smatra Toma.

foto : Pixabay

Koliko je situacija ozbiljna u regiji Molise najbolje svjedoči podatak da je prošle godine 2800 osoba umrlo ili preselilo iz ove regije, što je za 1000 više u odnosu na godinu prije, a nije zabilježeno niti jedno novo rođenje. No negativni demografski trend bilježi se i u ostatku Italije. Prema podacima talijanskog državnog statističkog zavoda, po prvi put u posljednjih 90 godina je broj stanovnika Italije pao na oko 55 milijuna.