I u Tuzlanskom kantonu počela masovna vakcinacija, svi građani pozvani na imunizaciju

Početak vakcinacije u Tuzli

0
194
Počela vakcinacija i u TK
Počela vakcinacija i u TK

Shodno broju pristiglih doza vakcina protiv koronavirusa danas je i u Tuzlanskom kantonu počeo proces masovne imunizacije stanovništva, a svoje pravo mogu ostvariti sve osobe koje su starije od 18 godina, bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje ili ne.

Dom zdravlja “Mustafa Šehović” u Tuzli najveća je zdravstvena ustanova primarne zdravstvene zaštite u Tuzlanskom kantonu, a od ranih jutarnjih sati na formirane punktove dolaze građani kako bi primili dozu vakcine protiv koronavirusa.

Direktor tuzlanskog doma zdravlja Suad Bijedić za Klix.ba kaže da se proces vakcinacije stanovništva odvija na šest punktova s maksimalno pet vakcinalnih mjesta, u zavisnosti od potrebe u datom trenutku.

“Proces protiče u najboljem redu, bez gužvi. Međutim, ono što nije pohvalno je da su određene kategorije stanovništva skeptične u vezi s određenim vakcinama, ali ne postoji nijedno medicinsko saznanje da je neka vakcina bolja ili lošija od druge”, kazao je Bijedić.

U borbi protiv pandemije koja bi, prema prognozama epidemiologa, mogla imati svoj nastavak najesen, glavno oružje predstavlja vakcinacija, što je potcrtao i Bijedić, naglasivši da računice pokazuju da samo na prostoru Tuzle postoji okvirno 100 hiljada osoba koje bi trebale biti imunizirane.

“Vakcine nas jedino mogu spasiti i poboljšati zdravstveno stanje stanovništva. U relativno mirnu jesen bismo mogli ući ukoliko bismo na prostoru Tuzle imali 50.000 vakcinisanih osoba. U Domu zdravlja smo trenutno na 13-14 posto vakcinisanih građana, što je okvirno od 12 do 13 hiljada osoba koje su primile prvu dozu vakcine”, naveo je Bijedić.

Iako je zvaničo počeo proces masovne imunizacije u Tuzlanskom kantonu, koji prema protokolu pruža mogućnost vakcinisanja svih osoba starijih od 18 godina, bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje ili ne, ipak je potrebno proći kroz određenu proceduru.

Naime, svi koji žele primiti prvu dozu vakcine potrebno je da kontaktiraju nadležni dom zdravlja, a medicinsko osoblje će im osigurati termin. Sve se dešava s ciljem sprečavanja stvaranja gužvi na vakcinalnim mjestima, a kako smo se uvjerili, zasad sve protječe bez problema.

Kantonalni ministar zdravstva Božo Jurić danas je kazao da se u proces masovne imunizacije stanovništva krenulo shodno broju vakcina koje su dopremljene u Tuzlanski kanton, ali i najave da će u narednom periodu njih biti znatno više.

“U ovoj sedmici u Tuzlanski kanton je stiglo 26.940 doza vakcina, a shodno sastanku koordinaconog tijela na nivou Federacije BiH jučer smo održali sastanak s direktorima domova zdravlja u TK te je donesen zaključak da smo u mogućnosti obaviti masovnu vakcinaciju stanovništva, uz činjenicu da i dalje prednost u vakcinaciji imaju starije i vulnerabilnije osobe, ukoliko dosad nisu vakcinisane”, kazao je Jurić.

Svi domovi zdravlja dužni su organizirati se na načine koji su njima najpogodniji, kako bi u što kraćem vremenskom roku vakcinisali što veći broj stanovništva, jer je primarni cilj u trenutku stabilnih epidemioloških prilika kod što većeg broja građana izgraditi imunitet protiv koronavirusa.

“Vakcinacija na području Tuzlanskog kantona odvijat će se svaki radni dan u periodu od sedam do 15 sati, a najbitnije je da se svi građani mogu javiti u svoj dom zdravlja, tako da pozivam sve da iskoriste ovu povoljnu priliku kako bismo se zaštitili od eventualno novog vala koronavirusa”, kazala je Jasmina Brkić-Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

U Tuzlanskom kantonu do danas je upotrijebljeno 70 hiljada doza vakcina različitih proizvođača, a dosad nisu prijavljene ozbiljne neželjene pojave.

Ministar Jurić danas je kazao da je u Tuzlanskom kantonu prisutan trend odbijanja vakcinisanja vakcinom proizvođača AstraZeneca, što smatra neopravdanim stavom, zbog činjenice da je i ova vakcina zvanično registrirana te se kao djelotvorna i sigurna koristi širom svijeta.

Također, veliki broj tuzlanskih zdravstvenih radnika vakcinisao se ovom vakcinom.